Egy gyakorlat felülírta a múlt értékeinek megőrzését

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: honvedelem.hu

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren található, felújítás alatt álló Mi-8-as helikopterre vágtak lyukat, a most véget érő logisztikai gyakorlat kedvéért.

harc3

A honvedelem.hu számolt be arról, hogy a végéhez érkezett a Safety Fuel 2016 elnevezésű nemzetközi logisztikai gyakorlat, és bár már meg sem lepődünk, hogy a nagyszabású bemutatóra a civil sajtó munkatársait ezúttal sem hívták meg, a katonai „szaksajtó” videójából egy megdöbbentő dolog mégis kitűnik.

Történetesen az, hogy a repülőtéren található egyetlen Mi-8-as helikoptert használták fel az úgynevezett harctéri sérüléses javítás gyakorlására az MH Légijármű Javítóüzem szakemberei, melyet előszeretettel mutatnak be logisztikai gyakorlatok alkalmával. A történet szépséghibája csupán az, hogy ez a helikopter nem más, mint a 130-as oldalszámú Mi-8T helikopter melyet évek óta – a határvédelmi feladatokból eredő elfoglaltságok miatt sajnos csak lassan – az MH Pápa Bázisrepülőtér Repülést Biztosító Századának tagjai újítanak fel, hasonló magas szakmai színvonalon, mint ahogyan azt tették a 109-es Mi-24D helikopterükkel, mely az óta is a repülőtér büszkesége.

harc1

A harctéri sérüléses javítások gyakorlásakor megszokott, hogy a selejtezett helikopterből kivágnak egy darabot – imitálva a harctéri sérülést – majd azt megtoldva, foltozva elvégzik a szakszerű szegecseléses javítást.

harc2

Elgondolkodtató, hogy vajon megéri-e embereknek szakmai tudásukat és szabadidejüket arra áldozni, hogy utána egy csapásra kérdés nélkül még rosszabb állapotba hozzák, azt az eszközt melynek megmentésén dolgoznak, és melybe nem egy civil adományozott már komolyabb összegeket is…

A sereg ismét bebizonyította, hogy számukra semmit nem ér múltjuk és hagyományaik tisztelete, megbecsülése, ennek megőrzése kizárólag a protokollbeszédek és önfényező nyilatkozatok témája csupán… Elképesztő és szomorú…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.