Az első nyilvános bemutatkozás

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó, Videó: Benedek Levente

_35B05542013. szeptember 7-én szombaton a lassan közel két éves felújítási folyamat megkezdése óta most először mutatták be a nagyobb részben már elkészült 109-es oldalszámú Mi-24D harcihelikoptert az MH Pápa Bázisrepülőtér családi napján.

A hétvégi rendezvény otthont adott az I. Pápai Bajtársi Találkozónak is, mely a repülőtér fennállásának 76-éves évfordulója alkalmából került megrendezésre és melyre a repülőtéren valaha szolgálatot teljesítő hivatásos, szerződéses és polgári állomány, valamint családtagjaik is meghívottak voltak.

A repülőtér bejáratánál már 9 óra magasságában megkezdődött a beléptetés, az előre regisztrált vendégeknek, így a 10 órakor kezdődő megnyitóra már mindenki zavartalanul elfoglalhatta a számára legkényelmesebb helyet, akár a kiállított repülőeszközök árnyékában, vagy akár a hagyományőrző bemutatót tartók járműveinél, sátrainál.

Először a kiállított Mi-24-es harcihelikopternél köszöntötték az érdeklődőket, ahol néhány szóban hallhattak a helikopter felújításáról.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem Főnöke is, aki a protokolláris megnyitó után többedmagával koszorút helyezett el a bázis emlékparkjában a halott bajtársak emlékére és az élők tiszteletére. Ezt követően került felavatásra a repülőtéren újonnan kialakított ejtőernyős emlékfal is.

A nap során különböző programok várták a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt, 13 órától pedig lehetőség volt a repülőtéren állomásozó C-17-es szállító-repülőgépek megtekintésére is.

Programok ide vagy oda de egész nap kiemelten nagy érdeklődés övezte a Repülésbiztosító Század tagjai által hosszadalmas munkával felújított Mi-24-es harcihelikoptert, mely kívül – belül megtekinthető volt, hiszen mint ahogy arról korábban is beszámoltunk már többször is, a kiállítási célú felújítás kiterjedt a fülkék és műszerek teljes felújítására, úgy ahogy a helikopter sárkányszerkezetének hagyományőrző újrafestésére és a legtöbb hiányzó vagy tönkrement alkatrész cseréjére is.

A felújító csapat közbenjárására a helikopterhez tartozó hatástalanított és makett fegyverzeti elemek is beszerzésre kerültek, így a helikopteren megtekinthető volt a Falanga irányított rakéta valamint a 9A624 típusú géppuska és a hozzá tartozó 12.7 mm-es lőszerheveder is.

A „Borz” Helikopteres Hagyományőrző Egyesületünk pedig a még hiányzó hatástalanított Sz-5-ös nem irányított rakétát biztosította a kiállítás idejére.

A szarvastehén egyébként első ránézésre hibátlannak tűnik, de fontos kiemelni hogy a felújítási folyamat még nem fejeződött be. Az eddigi eredmény elképesztő, hihetetlenül precíz mindenre kiterjedő munkát mutat, azonban a felújító csapat és a szakmai szemek több apró hiányosságot is felfedezhetnek, amik természetesen nem maradhatnak megoldás nélkül, úgy ahogy majd a 100%-os elkészülést követően egy hivatalos átadás sem, így addig még biztosan többször hallhattok a pápai 109-es történetéről.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.