Nemzetközi szimulátoros versenyt nyert a szolnoki csapat

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Lénárt Kinga

dsc_0293Hat nemzet, 14 csapatából a legjobbnak bizonyult az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis személyzete az ostravai szimulátorközpontban rendezett Hip Cup 2016 elnevezésű versenyen.

Az lhsn.hu személyesen is részt vehetett az eseményen, melyért ezúton is köszönet illeti a Helicopter Training Center Ostrava vezetőségét, így első kézből számolhatunk be a magyar sikerről.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikopter személyzeteinek missziós felkészítésének évek óta részét képezi a csehországi szimulátoros felkészítés is, mely során a különleges esetekkor alkalmazandó eljárásokat tudják biztonságos körülmények között begyakorolni a pilóták és immáron negyedik alkalommal a kiképzésen túl részt vettek a szimulátor központ által szervezett megmérettetésen is.

Bár a verseny tét nélküli, mégis nagy jelentőséggel bír, a személyzetek egymás között igyekeznek bebizonyítani szakmai felkészültségüket. Idén hat nemzet, a szimulátor központban képzésen részt vevő tagjaiból 14 csapat mérte össze tudását. A Helikopter Bázis két ekipázzsal összesen 6 fővel vett részt az eseményen, közülük a Simon Péter alezredes vezette légijármű-személyzet bizonyult a legjobbnak, ők a négy versenyszámból hármat, illetve az összesített kategóriát is megnyerték. A szakmai végrehajtáson túl, pontozták a személyzetek egymás közötti együttműködését és a vészhelyzeti feladatmegoldásokkor a személyzet tagjai között uralkodó feszültséget-higgadtságot is.

A verseny több részből tevődött össze, műszerrepülésből, két különböző vészhelyzeti feladatból, és egy ügyességi feladatból. A vészhelyzetek megoldása során például „pontra kellett szállni” meghibásodott hajtóművel, úgynevezett autorotációs üzemmódban. Itt azt nézték melyik személyzet tud a legpontosabban leszállni a kijelölt területre, és melyik csapat végzi ezt a legjobban, azaz a sebesség, süllyedés stb. paramétereket szigorúan figyelték és ha ezek a valós esetben katasztrófához vezettek volna értelem szerűen kevesebb ponttal jutalmazták az adott csapatot. A játékosabb „air race” szerű feladatban különböző tereptárgyakat kellett „kerülgetni”, mindezt egy a valóságban  – és a szimulátorban viselkedését tekintve is – röpke tíz tonnás repülő szerkezettel.

A versenyen kívül lehetőséget kaptak a fedélzeti technikusok is a „helikoptervezetésre” ez azért különleges mert például hazánkban nem ülhetnek valós körülmények között botkormány mögé a technikusok, most mégis kipróbálhatták magukat. Ezen pontban persze nem indult mindenki azonos feltételekkel, ugyanis a külföldi csapatok körében volt aki már vagy a szimulátor központban, vagy valós helyzetben is kapott már repült órát, a helyzet bonyolultságát jól mutatta 10-ből 3 „fedes” „élte túl” a repülést…

Az ostravai Helicopter Training Center egyébként magas színvonalon biztosít lehetőséget a Mi-17/171-es helikopter személyzeteknek a műveleti környezetben történő gyakorlásra, és az olyan vészhelyzeti esetek begyakorlására melyet valós körülmények között nem, vagy csak különösen veszélyes szituációt teremtve lehetne végrehajtani, mint például különböző okokból keletkezett tüzek, hajtómű meghibásodások, faroklégcsavar meghibásodások okozta különleges esetek. A szimulátor maga egy eredeti helikopter törzsrészből készült, a pilótafülke valamennyi kapcsolója és nyomógombja is a valóságnak megfelelően működik,  a kilátást pedig egy nyolc projektorból álló kijelző biztosítja 210o szélességű és 60o magasságú hajlított képet vetítve a fülke elé. A szimulátor képességeit jól mutatja, hogy nem csak nappal, de minden feladatot akár éjszakai körülmények között NVG szemüveggel is végre lehet hajtani benne, azaz a készítői egy valóban sokoldalú és hasznos „játszóteret” alkottak a helikopter személyzetek képességeinek növeléséhez…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.