Nemzetközi színtéren a magyar légvédelmi rakétaezred

Szerző ; Fotó: Benedek Levente

Többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat zajlott Szlovákiában. A légvédelmi tűzalegységek napközben valós, éjszaka szimulált légi célok ellen vették fel a harcot és oltalmazták a részükre kijelölt légteret.

A 2015-ös Tobruq Legacy éleslövészettel egybekötött nemzetközi gyakorlaton a részt vevő magyar és a befogadó cseh légvédelmi alakulatok mellett, szlovák, litván és amerikai állomány is részt vett, saját technikai eszközeivel. Akkor az úgynevezett MANPADS (Hordozható légvédelmi rendszer) elnevezésű technikával hajtottak végre éleslövészetet (RSB-70, Igla, Mistral). Idén 8 nemzetre bővült a lista, és majd ugyanennyi volt jelen megfigyelőként. A 2016-os felhozatal technika szempontjából szintén bővült. A fentebb említett MANPADS mellett, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egy KUB üteggel is részt vett, mely utóbbi vasúton érkezett meg az idei befogadó ország Szlovákia, Lešť Kiképző Központjába (Centrum výcviku Lešť).

A magyar KUB mellett a helyi Nyitrai Légvédelmi Rakéta Dandár, valamint a cseh 25. „Tobrucký” Légvédelmi Rakéta Ezred ütegei is jelen voltak. A szlovák Dandár ráadásul elhozta az S-300 PMU légvédelmi rakétarendszerét, amit néha az amerikai Patriot orosz párjának tekintenek. És ha már a Patriot szóba került, jelen voltak az amerikaiak a Patriot rendszerrel, igaz indítót nem hoztak, de a parancsnoki jármű és az AN/MPQ-53 fázisvezérelt lokátort az ütegből igen. A Patriot a 7. Légvédelmi Tüzérezred, 5. Zászlóaljából érkezett, a németországi Baumholder laktanyából. Jelen volt egy másik amerikai alakulat is, az Ohio-i Nemzeti Gárda 174. Légvédelmi Tüzérdandárjából érkezett egy üteg Avenger, ami nem más, mint egy Humvee terepjáróra szerelt Stinger rakéták indítására alkalmas önjáró rendszer, ők Amerikából hozták valamennyi eszközüket. A részt vevő lengyelek, saját fejlesztésű Grom nevű MANPADS rendszerrel jöttek, ami a Szovjet fejlesztésű 9K38 Igla licence alapján készült.

A fent végig sorolt technikák mellett a Lett és a Litván RSB-70 és Stinger-t lehetett látni még a statikus bemutatón. Kellemes napsütéses időjárás mellett 1 órás statikus bemutatót követően, elkezdődött a dinamikus program, 1 db Mi-17-es valamint két amerikai Black Hawk érkezett a célterületre, majd imitált robbantásokkal a lőtéren el is kezdődött a földön is mozgás. Valamennyi ország előbújt álcázott rejtekéből, szerencsére az izgalmasabbja az S-300 és a KUB közel volt a tribünhöz, így azt vizuális közelségben is látni lehetett akció közben. A távolban a többi nemzet technikái álltak fel imitált lövészetre. Egy Stinger vagy egy Igla ilyen nemű bemutatása nem igazán látványos éppen ezért jó volt nézni működés közben dolgozni a KUB rendszer indítóját, amint a lőtér fölé repülő cseh ALCA, szlovák Albatros, magyar Gripen és szlovák MiG-29-esekre vadászik a személyzet. Az S-300 követő és rávezető radarja volt, ami még látványosan dolgozott.

A dinamikus bemutató végét követően, volt még idő nézelődni, interjúkat készíteni. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka Könczöl Ferenc alezredes nagyon elégedett volt a gyakorlattal. Az általa elmondottak szerint problémamentesen ment végbe a gyakorlat, semmilyen fennakadás nem volt. A szlovák, cseh, amerikai és magyar légierő gépei az első nappali fénytől- napnyugtáig jelen voltak a légtérben, volt olyan nap, amikor 60 célrepülés volt. Kiemelte továbbá az ilyen gyakorlatokon a barátságok és kapcsolatok kiépítésének a fontosságát.

A cseh 25. „Tobrucký” Légvédelmi Rakéta Ezreddel már évek óta jó a kapcsolatuk, de idén például az ohioi alakulattal sikerült baráti viszont kialakítani, akiket a gyakorlat előtt tapasztalatcsere céljából Győrben is vendégül láttak már. Az alezredes kiemelte, minden ilyen gyakorlatot ki kell használni, mivel Magyarországon egyedüliként maradt meg az ezred, mint a légvédelmi tüzérség képviselője. Fontossága a gyakorlatnak a magyar részről még az is, hogy az állomány gyakorolni tudott más tüzér alakulatokkal is.

A Tobruq Legacy idén igazán nagyra nőtt méretében. Erős a valószínűsége, hogy lesz egy 2017-es dátumú nemzetközi gyakorlat is, melyet az előzetes pletykák szerint Lengyelországban tartanak majd.

És a végére, miért is Tobruq Legacy, az-az „Tobruki Örökség” a gyakorlat neve? A cseh alakulat jogelődje a „Tobruk” történelmi nevet vette fel 1990-ben, így emlékezve az elődök 1941-es dicső harcaira Líbiában, így a 2015-ös eseményt tavaly cseh kezdeményezésre indították el.

Végezetül pedig szeretnénk megköszönni az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kommunikációs tisztjének Cseszregi Judit századosnak, az állománynak és Könczöl Ferenc alezredes parancsnoknak a lehetőséget hogy részt vehettünk az eseményen.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.