A 130-as oldalszámú Mi-8T kiállítási célú felújításába kezdtek

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó , Videó: Benedek Levente

_35B4565A helyszín az arcok, a le és felszálló gyakorlatozó WizzAir és C-17-es repülőgépek változatlanok, a hangárba lépve egyetlen „apró” változást láthatunk az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A „sarokból” kikerült a 109-es oldalszámú Mi-24 D mely az elmúlt 3-4 év nagy projektje volt a Repülésbiztosító Század lelkes tagjainak és a helyére egy szélesebb „tepsi”, azaz a 130-as oldalszámú Mi-8T („HIP” azaz csipkebogyó) szállítóhelikopter került.

Az új típus és új oldalszám, egyben új feladatokat is jelent, hiszen ez a helikopter még csak most került a felújításokat végző csapat gondos kezei közé.

[flagallery gid=16]

Zvada Tamás zászlós az MH Pápa Bázisrepülőtér, Repülésbiztosító Századának helikopter sárkány hajtómű ellenőr tiszthelyettese elmondta:

„A 130-as helikopterünk is állt egy állóhelyen, félrevontatva, a tűzoltók a legutóbbi időkben már gyakorlatozásra használták és láttuk a helikopter sorsát, hogy nagyon gyorsan amortizálódik, az ablakok kitörtek, különböző részek sérültek rajta, ezért úgy gondoltuk lelkes csatunkkal, hogy megpróbáljuk felújítani, megmenteni ezt a helikoptert is, már csak azért is, mert anno Szentkirályszabadján ez a helikopter adta az ország első légi kutató-mentő szolgálatát.”

felvarro reklam

A helyzet nem túl fényes, kopott festés, törött ablakok, ami nem törött azt a napsütés tette tönkre, rozsdásodó alkatrészek, hiányzó, tönkrement alkatrészek, hiányzó kárpitozás és szerencsére csak néhány hiányzó műszer.

Aztán vannak kiszerelt elemek is! A gép mellett különböző takaró és borító elemek, műszerfal panelek, asztalokra pakolva a botkormányok, EVK-k pedálok, a forgószárnyfék, AZSZ-ek, visszajelzők nyomógombok.

A látszólagos káosz ellenére mindennek megvan a maga helye, a folyamat kontrollált és tervezett.

2014. január 16-án csütörtökön, mikor meglátogattuk a csapatot éppen a leszerelt forgószárny agy szétbontásán dolgoztak a srácok, amit mi jó sok kérdéssel és érdeklődéssel igyekeztünk „hátráltatni”.

[flagallery gid=17]

Megtudtuk, hogy a helikoptert, ami egykoron az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred „kisparancsnoki” épülete előtt volt kiállítva, már 2013 év végén a pápai hangár előtti betonra vontatták, ahol a tűzoltók segítségével úgynevezett „darázsirtást” végeztek el elsőként, ugyanis a hosszú szabad ég alatt álldogálás során a kis csíkosok minden hasznosítható területen méhkasokat építettek, melyek a zárt terű felújítás során később igencsak nagy kellemetlenségeket okozhattak volna.

Mindez persze természetbarát módon került végrehajtásra, vízzel foglalták vissza a honvédségi tulajdont a katonák.

Ezt követően több munkafolyamat is lezajlott, leszerelték a hajtóművek, reduktor, burkolatait, a faroklégcsavart, forgószárny lapátokat, agyat és vezérlő automatát, majd a helikoptert bevontatták a hangárba.

Itt kiszerelésre került minden mozdítható elem. Jelenleg a szétszerelési folyamat zajlik, a felújítás megkezdéséhez minden elemet, alkatrészt szét kell szedni, felületkezelni, majd a felújítási folyamat megkezdésekor festeni, összeszerelni, hogy végül megújult formában ismét a gépben landolhassanak.


Zvada Tamás zászlóstól megtudtuk azt is, hogy bár a felújítás komoly szakmai ismereteket igényel és nagy kihívás minden műszakis számára, hiszen ennyire nagyon ritkán kerültek szétszerelésre ezek a gépek, a legnagyobb gondot mégis inkább a támogatói források hiánya jelenti.

A külső új festés költségei, a tehertér és a belső teljes új kárpitozása (műbőrből) olyan magas költségeket jelent, melyre jelenleg nincs forrása a csapatnak. Ehhez szívesen fogadnak támogatásokat mind pénzbeli formában, mind pedig felhasználható termék formájában az Eskün innen, Obsiton túl Honvédelmi Alapítvány számlaszámára: 12085004-01394283-00200002

Vagy a „Borz” Helikopteres Hagyományőrző Egyesületünk számlaszámán keresztül.

A támogatások során mindenképp tüntessétek fel, hogy ki és milyen célra küldi azt!

„Borz” Helikopteres Hagyományőrző Egyesület
8200 Veszprém, Hunyadi János Utca 28. fszt. 1.
Számlaszám: 10104820-32824500-01003008
Adószám: 18505768-1-19
Telefon: +36 30 912 3902
E-mail: info@bhhe.hu

Egyéb támogatási forma esetén kérjük vegyétek fel velünk a kapcsolatot, hogy közvetíteni tudjuk a felajánlásokat az illetékesek felé!

Addig is kitartást és jó munkát kívánunk a felújításhoz és megígérjük, megyünk még Pápára!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.