Mini repülőnap Szolnokon

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos, Pénzes Károly ; Videó: Benedek Levente

Immáron 2005 óta szinte már hagyományszerűen kerül megrendezésre minden évben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Családi Napja. Egy olyan nap, amikor az alakulatnál szolgáló apukák, anyukák, férjek, feleségek, fiak, lányok családjai megismerhetik hozzátartozóik munkáját, azt a környezetet és tevékenységet melyben minden nap élnek és dolgoznak. E különleges napot, melyre közel háromezren látogatnak el évről évre, idén 2012. május 26-án rendezte meg a bázis vezetősége.

A rendezvényt idén meglátogatta Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese, valamint Varga Csaba dandártábornok az MH ÖHP törzsfőnöke is.

Mint minden évben idén is a Repülők emlékművének megkoszorúzásával és az elhunyt repülő bajtársak tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezéssel kezdődött a nap programsorozata.

A délelőtti programok a koszorúzás végeztével a repülőtéren folytatódtak. Itt minden korosztály megtalálhatta a számára érdekes elfoglaltságot, Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnokának megnyitó és köszöntő beszéde után.

A legkisebbekre ugráló vár, vattacukor és arcfestés, a nagyobbakra és idősebbekre többek között repülőgép szimulátor, paintball, őrkutyás bemutató, valamint a Szolnok Légierő Zenekar muzsikája várt.

Valószínűleg kijelenthetjük, hogy mindenki számára csalogató és érdekes program volt a statikus és dinamikus bemutató.

A statikus soron a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület világháborús korhű egyenruhába öltözött hagyományőrzői mutatták meg a kor haditechnikai eszközeit, felszereléseit, továbbá a légierőt kedvelők számára megtekinthető volt a Magyarországon egykoron és jelenleg rendszerben lévő különböző merev és forgószárnyú repülőtechnikák is.

Így kiállításra került többek között a Mi-24-es, Mi-17-es, Mi-8-as, Mi-2-es helikopter és a Mig-29-es, Mig-21-es vadászrepülőgépek.

Érdekességként idén először az rchelicopter.hu weboldal csapata látványos távirányítású modellhelikopteres bemutatót tartott.

Azonban nem csak a kis helikopterek, hanem a NAGYVASAK is bemutatóztak, hiszen Szolnokon voltunk…

A kiképzési repülés délelőtt 11 órakor kezdődött, így az indítási zónában a helikopterek hajtóművei már 10:45 környékén dübörögni kezdtek.

A nyitókép során egy vegyes köteléket láthattak a résztvevők, egy Mi-24 P harcihelikopter vezetésével úgynevezett trojka alakzatban egy Mi-17 N valamint egy (ex finn) Mi-8-as repült át a bemutató helyszínén. Ezután a „rózsa” manővert végrehajtva felbomlott a kötelék, majd a légtérbe érkezett a Mi-24-es hogy végrehajtsa műrepülését. A látványos földközeli manőverek végrehajtásán túl a pilóták demonstrálták a különböző harci manővereket, valamint a hőkövető rakéták ellen használatos infracsapda alkalmazását is.

Az egyéni bemutató után egy szimulált harcászati helyzetben a szolnoki alakulatnál települő MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljjal és az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljjal együttműködve ismerhették meg a helikopterekkel végrehajtható harcászati feladatokat a vendégek.

A dinamikus programok további részében szerepelt még Jak-52-es kiképző repülőgép műrepülése, Veres Zoltán műrepülő hajmeresztő repülőprogramja, a Puma Air Rally repülőgépeinek áthúzása a szolnoki beton felett, valamint a helikopter kötelék nemzeti színeket varázsolt az égboltra BAMBY BUCKET tűzoltózsákok segítségével.

A szombati nap során hazaérkezett a Szállítóhelikopter Zászlóalj 704-es oldalszámú Mi-17-es helikoptere, valamint az a kijelölt állomány, akik az előző hetekben Szlovéniában lezajlott Lord Mountain 2012 magashegyi kiképzésen vettek részt.

Az érdeklődő közönséget ezután finom ebéd várta, a bázis a honvédségtől jól megszokott babgulyással és túrós rétessel várta a délelőtti sűrű programoktól kimerült családokat.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.