Lövészetek, kitelepülések – Újmajor éjjel-nappal

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis évente néhány alkalommal hajt végre éleslövészetet. Mivel erre a célra legalkalmasabb hely a Dunántúlon van ezért szükséges a gépek és a kiszolgáló személyzet áttelepítése egy úgynevezett előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontra (FARP – Forward Arming and Refueling Point) amire a Veszprém melletti Jutaspuszta-újmajor honvédségi terület van kijelölve. Az áttelepülést a szárazföldi szakágak kezdik meg a szükséges kiszolgálóeszközök áttelepítésével, valamint a leszállóhelyek kijelölésével. Ezután érkeznek meg a helikopterek.

A lövészeti feladatok mindig mást és mást jelentenek ezért szükséges a hajózók felkészülése. Ez három órával a repülés megkezdése előtt kezdődik. Ez alatt átismétlik a lőtérrendet, elkészítik a szükséges térképvázlatokat, majd következik a „lejátszás”, ami egyfajta ellenőrzése a feladatra kijelölt hajózóknak. Ezután egy meteorológiai tájékoztatót kapnak a pilóták, majd a koordinátori eligazítás zajlik le, végül pedig a gépek átvétele. Mialatt a hajózók felkészítése zajlik, addig a műszaki személyzet ellenőrzi a helikoptereket, és feltöltik a feladat végrehajtásához szükséges fegyverzettel.

A lőtéren négy órával a lövészet előtt kezdik meg a felkészülést. Lezárják és ellenőrzik a lőtér területét, hogy a területen ne legyenek illetéktelenek. A megfigyelő ponton vörös zászló jelzi, az éleslövészet kezdetét, de ez előtt még biztosításra kerül a megfelelő tűzoltó-, mentő- és tűzszerész személyzet. A lövészetre érkező gépek személyzetével a lőtéri repülésvezető tartja a kapcsolatot. A lőtéren az ő szava a döntő.

A töltőhelyre visszatérő gépeket a műszaki állomány fogadja. Ők azok, akik a felszállás után a szabadban várják vissza a gépeket, télen – nyáron, hóban, fagyban, tűző napsütésben. Amennyiben éjszakai lövészet is szerepel a feladatok között még sötétedés előtt a földi csapat beüzemeli a fénytechnikát.

A műszak végén adminisztrálásra kerül az elhasznált üzemidő és üzemanyag valamint a lőszerfelhasználás, a hajózó állomány pedig részt vesz a repülés utáni eligazításon, ahol megbeszélik a végrehajtott lövészeti feladatokat. A lényeg az, hogy ne maradjon megválaszolatlan probléma, kérdés.

A lövészet általában egy hetes időintervallumban zajlik, ezután a visszatelepülés történik az állomány bázisára. Ez pont fordított menetben történik, mint a kitelepülés. Először a gépek érkeznek vissza Szolnokra, majd később az őket kiszolgáló eszközök.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.