Különleges festésű helikopterek

A Magyar Honvédség jelenleg három díszfestésű Mi-24-es harcihelikopterrel büszkélkedhet.
Az első különleges festést még az egykori MH. 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományába tartozó 117-es oldalszámú Mi-24-es kapta. A Csőrike becenevű gép 2000-ben készült el, és a szentkirályszabadjai repülőnapok kedvence lett. A rétisas mintájával ellátott helikopter annak ellenére hogy már nem repül, mindenki kedvence maradt.

A második helikopter a 714-es oldalszámú az MH.86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó Mi-24-es, avagy a Golden Hind magyarul Arany Szarvastehén. Története egészen 2007-ig nyúlik vissza. Az akkori Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap tiszteletére készült el a gép, amin megjelennek mind a nemzeti színek, mind pedig a helikopter NATO kódnevéből származó HIND vagyis szarvastehén mintázat. Ez a gép lett a bázis kijelölt bemutatógépe. Sajnos azonban ez a helikopter sem repül már, 2010 nyarán kirepülte utolsó naptári üzemidejének óráját is, így átmenetileg bemutatógép nélkül maradt a Szolnok Helikopter Bázis.

De csak átmenetileg, mert a 2010.. augusztusában tartott Nemzetközi Repülőnapon, nem maradhatott el egy új magyar díszfestésű gép, így született meg Csőrike 2. A a 716-os oldalszámú Mi-24-es ismételten egy sas mintázatát kapta, kiegészítve a festésnél felhasznált különleges anyagokkal, valamint mivel egy Mi-24 V típusról van szó, így már felszerelésre került az EVU berendezés is, valamint a Sturm rakéta indítócsöve ami lángoló festést kapott a póttartályokkal, és a rakétablokkokkal egyetemben.

A gépek festője Simkó Zsolt, nevéhez fűződik a Csőrike I. és II. mintázatának megtervezése. A veszprémi festő gyermekkora óta szeret rajzolni, festeni, azonban ez a három helikopter megfestése hozta meg az igazi világhírnevet számára, és ezen műveire a legbüszkébb.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.