Hamarosan szolgálatba áll az ötödik nagyjavított Mi-17-es

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente

Oroszországi ipari nagyjavítását követően hazaérkezett a Magyar Honvédség 701-es oldalszámú Mi-17-es szállítóhelikoptere.

2016 nyarán öt magyar katonai szállítóhelikopter nagyjavításáról írt alá szerződést a Honvédelmi Minisztérium és az orosz Vertoljoti Rossziji Rt. (АО Вертолеты России – Russian Helicopters), melyek közül négy már 2017 májusában haza is érkezett és az óta is az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományát erősíti, most pedig a csak később – üzemidejének lejártát követően – elszállított 701-es Mi-17-es is hazatért a nagyjavításról.

Június 23-án, szombaton a kora délelőtti órákban érkezett meg Kecskemétre az az Il-76-os szállítórepülőgép, mely az ötödik nagyjavított Mi-17-es helikoptert hazaszállította a Novoszibirszki Légijármű Javító Üzemből. A kirakodást követően a helikoptert közúton a szolnoki Helikopter Bázisra szállítják ahol megtörténik majd a helikopter összeszerelése, berepülése, hogy aztán a hatósági légialkalmassági bizonyítvány kiállítását követően újból hadrafogható legyen.

Bár általában nem publikus az üzemképes katonai eszközök száma, ennek ellenére a korábbi beszerzési és nagyjavítási információk alapján jó eséllyel megállapítható, hogy a most hazaszállított helikopterrel együtt összesen nyolc üzemképes szállítóhelikopterre bővült a honvédség helikopteres képessége, figyelembe véve, hogy 2014 tavaszán három használt, de frissen nagyjavított Mi-8-ast vásárolt a sereg, legutóbb pedig négy, most pedig egy Mi-17-es helikopter esett át ipari nagyjavításon.

De nem csak a működőképes technikai eszközök száma változott pozitív irányba – miután néhány éve majdnem az összes szállítóhelikopter üzemképtelenné vált – hanem úgy tudni időközben visszaállították a korábban már meglévő, aztán a helikopterek üzemidejének lejárta miatt elvesztett NVG azaz éjjellátó képességet is, ami nagyban segíti a helikopterek alkalmazhatóságát napnyugtát követően, akár egy katasztrófavédelmi feladatban is.

A képességnövekedések ezzel persze nem értek véget, hiszen nyolc Mi-24-es harcihelikopter még jelenleg is nagyjavításon van Oroszországban, így hazaérkezésüket és a megfelelő pilóta, valamint műszaki személyzetek újraképzését követően ezek a helikopterek is az ország védelmi képességét, a magyar emberek biztonságát szolgálják majd.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.