Toborzó Nap a Helikopter Bázison

Szerző: Benedek Levente ; Fotó: Lénárt Kinga ; Videó: Benedek Levente

A hétvégén Toborzó Napot tartottak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, így nyilvánossá téve a hagyományos Családi Nap programját a nagyközönség számára.

Az előző évekkel ellentétben idén először nyílt lehetősége valamennyi érdeklődőnek ellátogatnia a hazai katonai forgószárnyas birodalomba, hogy megcsodálhassák a forgó és merevszárnyú repülőtechnikákat, a bázison települő katonai alakulatokat és hagyományőrző kiállításokat.

A kora délelőtti kapunyitást követően az érdeklődők katonai hagyományőrzők kiállításait, az ERICS (előretolt repülésirányító csoportjának) eszközeit továbbá például az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár felszereléseit és két járművét is láthatták, a legkisebbeket pedig ugrálóvár és dögcédula készítő várta.

A statikus kiállítósoron a bázis és a magyar légierő haderőnem múltja elevenedett meg, helikopterek, kiképző repülőgépek és néhány „nagyobb vas” is megcsodálható volt, így a Mi-8/17/24-esek mellett az egyik legnépszerűbb látványosság a MiG-29-es vadászgép volt.

Az ünnepélyes megnyitón Koller József dandártábornok a bázis és a helyőrség parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte a Tobrozó és Családi Nap mellett megtiszteltetés számára, hogy a minden évben megrendezett katonai helikopterpilóta találkozó résztvevőit is köszöntheti.

A dinamikus repülőprogramban igyekeztek felvonultatni a légierő képességeit, így egy rövid Gripen bemutató, helikopteres harcászati bemutató, ejtőernyős ugrás, de még a Zlin kiképző repülőgép szerény áthúzásai is belefértek.

A nap során nem csak látványos programokkal készültek az alakulat katonái a repülőbarátoknak, hanem új információk is napvilágot láttak. Koller József dandártábornok a nyilvános rendezvénytől különválasztott pilóta találkozó résztvevőinek, előadásában beszélt a nagyjavítás alatt lévő Mi-24-es harcihelikopterekről, mitöbb fotókkal is szolgált, derült ki utólag a Harcihelikopteres Emlékek oldal közösségi oldalon publikált fényképes bejegyzéséből, akik egyébként azt is tudni vélik, hogy a gépek egy hónap múlva érkezhetnek vissza nagyjavításukról.

Persze ezt a hírt akár kétségekkel is fogadhatjuk, hiszen korábban szintén ők úgy fogalmaztak, a most lezajlott családi napon már láthatóak lesznek a helyreállított harci eszközök a levegőben…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.