Elszomorító a látvány…

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Rozgonyi Cecília, Balogh Ákos

Rendezői változatban tekintettük meg a Bakonyban zajló, több mint egy tucat helikoptert és számos szárazföldi eszközt felvonultató DEMOEX2021 fantázianevű gyakorlat gyakorlását, melynek értékelése külső szemszögből tekintve igen elkeserítő.

Hétfőn a honvédség helikoptereinek áttelepülésével kezdődött meg az eredetileg DEMOEX2021 névre keresztelt, majd a sajtómeghívóban már csak „a térségben zajló őszi gyakorlatok”-nak nevezett produkció begyakorlása, illetve csak kezdődött volna, miután a szeptember végi, meglehetősen rossz időjárás sajnos nem tette lehetővé – teljesen normális dolog volt, hogy ez így történt – a feladat-végrehajtásokat.

Így kedden a megszokott fotós pozíciókból, katonai területen kívülről tekintettük meg a gyakorlatot, ahol azt tapasztaltuk, hogy némi szárazföldi éleslövészeten túl – ami kapcsolódhatott a lőtéren zajló egyéb gyakorlatokhoz is – valós katonai gyakorlat nem zajlott, csupán két beállított szituációt gyakoroltak a földi és forgószárnyas technikák oda-vissza, melynek apró részletei – feltehetően az ezt instruáló „rendező” elvárásai alapján – folyamatosan változtak, így próbálva még látványosabbá tenni a szerdára meghirdetett sajtónyilvános rendezvény, mindenféle valós szakmai alapokat nélkülöző, közönség elé tárandó hadijátékát.

Ha ez nem lett volna elegendő vájtszemű és vájtfülű riportereinknek sikerült mindezt megfejelni azzal is, hogy a helikopterek újmajori előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontján több civil sajtómunkatársat is láttunk, akik információink szerint külföldről érkeztek anyagot készíteni a magyar légierőről, miközben a hazai szakmai sajtóközösség tagjai évek óta semmilyen valódi betekintést, hiteles tájékoztatást nem kapnak a honvédség életébe és gyakorlataiba, kiemelve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis munkáját, noha a honvédség igen komoly adóforintokból végzi feladatait, szerzi be vadiúj és méregdrága haditechnikáit, vagy épp nagyjavíttatja helikoptereit.

Apropó nagyjavítás… Mint ismert, nyolc Mi-24-es harcihelikopter ipari szintű nagyjavítását végezték el néhány éve Oroszországban, mely helikopterek fegyverzete a jelek szerint végül nem került pótlásra. Mint arról korábban beszámoltunk és ezzel hatalmasat tévedtünk, 2019 nyarán nem a nemirányított rakétafegyverzet helyreállítása történt meg, hanem információink szerint csupán egy lejárt felhasználhatósági idejű Sz-8 rakétakészlet (több különböző gyártási idejű rakéta) tesztelését végezték el, melyben azt próbálták megállapítani, hogy a rakéták felhasználhatóak-e még kiképzési célból. Miután akkor az volt tapasztalható, hogy a rakéták bár kirepülnek az indítóblokkból de a harci részük becsapódáskor nem működik el megfelelően, úgy tudjuk a kiképzési célú felhasználását nem engedélyezték.

Ezt igazolhatja az a tény is, hogy azóta sem hajtottak végre Sz-8 rakétával éleslövészetet. Persze ez most majdnem megdőlt, hiszen a tervezett hadibemutató kedvéért ismét nemirányított rakétával lőtt egy Mi-24-es géppár a Bakonyban, azonban az általunk számolt 40 darab ellőtt rakétából mindössze 3 rakéta robbanását észleltük becsapódáskor, ez pedig sajnos arra enged következtetni, hogy továbbra sem gondoskodtak új, vagy legalábbis biztonsággal felhasználható, jól működő rakétakészlet beszerzéséről (ahogy elvileg az irányított páncéltörő rakétákról sem) hanem a korábban nem felhasználható készletet vették elő a bemutatóra érkező sajtó és VIP személyek elkápráztatására.

Csak hogy valami pozitív is legyen a napban, a több mint egy tucat üzemképes helikopter mellett, az az, hogy végre láthattuk lőni 20mm-es gépágyújával a magyar H145M helikoptereket is. Na és ennyiben ki is merült a mai légierőlködés, melyet igen fájó szívvel tekintettünk meg a lőtér széli területekről…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.