A honvédség szállító repülőgépei nélkül nem sikerült volna

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: LHSN.HU , Internet

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka rendkívüli sajtótájékoztató keretében számolt be az elmúlt napok afganisztáni kimenekítő akciójáról, mely során 540 főt szállítottak biztonságos helyre magyar katonák.

A NATO kivonulását követően, mint az ismert kaotikus állapotok uralkodnak Afganisztánban, ennek következtében vált szükségessé az ott tartózkodó magyar állampolgárok kimenekítése, melynek részleteiről a biztonsági helyzet következtében eddig nem beszélhettek, az akcióban résztvevő magyar katonák biztonsága és a műveletek sikeressége érdekében.

Fotó: Mark Andries / AFP

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tájékoztatójában elsőként felelevenítette az afganisztáni misszióhoz 2003-ban csatlakoztak az első magyar katonák, akiknek a legfontosabb feladata az évek során a tartományi újjáépítésben volt, azaz hogy a helyeik számára egy élhetőbb világ megteremtésében működjenek közre. Miután a NATO kivonult áldatlan állapotok, káosz és anarchia alakult ki.

A kormány célkitűzése és feladatszabása az volt, hogy magyar állampolgár ne maradjon Afganisztánban, Kabulban, mindenkit menekítsünk ki. – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Hozzátette: a kormány úgy döntött, hogy segítsünk azokon az afgán katonákon és családokon is, akik segítették és támogatták a magyar katonák munkáját az elmúlt 18 évben.

Benkő Tibor beszámolt arról is, hogy a feladatot mindenre kiterjedő tervezési folyamat előzte meg, melynek következtében útba indulhatott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis két A319-es szállító repülőgépével egy különleges műveleti feladatokra felkészített műveleti csoport. A repülőgépeket többek között harctéri életmentést és az esetleges sérültek légi szállítását biztosító berendezésekkel is felszerelték, melyekkel a Magyar Honvédség a haderő modernizációs beszerzéseknek köszönhetően rendelkezik.

Fotó: Lance Cpl. Nicholas Guevara/U.S. Marine Corps

A kimenekítés Kabulból különleges műveleti katonák biztosításával történt. Miután az A319-es szállító repülőgépek leszálltak, a lehető legrövidebb időn belül a fedélzetre kellett juttatni azokat, akikkel már előre felvették a kapcsolatot és összegyűjtötték őket a repülőtéren, majd őket Üzbegisztánba szállították ahonnan szervezetten civil repülőgépekkel jutottak végül Budapestre.

Az akció során 540 főt menekítettek ki, köztük magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat, azok közül a magyar állampolgárok közül, akikről tudomása volt a honvédségnek valamennyi személyt hazahozták a katonák.

A magyar érdekeltségű afgánok közül, akik segítették a magyar katonák munkáját, akikkel a kapcsolatot fenn tudták tartani, akiket tudtak informálni, akik meg tudták adni tartózkodási helyüket közülük mindenkit hazahoztak, ez 57 afgán családot köztük 180 gyermeket jelentett, összegezte a honvédelmi miniszter.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka részletesen is ismertette a feladat végrehajtásához szükséges és nyilvánosságra hozható adatokat, egyben kiemelte: a magyar katonák, a Magyar Honvédség történelmet írt, nem emlékszem olyan nagyszabású kimenekítési műveletre a múltból, főleg a közelmúltból, amikor ilyen kihívásoknak kellett megfelelniük katonáinknak.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.