Könyv született a Mi-24-esek magyar történetéről

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó ; Videó: Benedek Levente

Bemutatták Brandt Gyula Magyar felségjelű Mi-24 harci helikopterek című könyvét az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, ahol a könyv méltatása mellett a nagyjavításon lévő harci gépekről is beszéltek.

Brandt Gyula őrnagy, helikoptervezető egykoron az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél szolgált Mi-8/17 típusokon, nevéhez fűződik az ezred bezárásakor megjelenő az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és jogelődjeinek története című könyv is, mely több mint hétszáz oldalon foglalja össze a hazai katonai helikopteres repülés fejlődését egyedülálló módon és részletességgel.

A most bemutatott könyv a HM Zrínyi Nonprofit Kft kiadásában jelent meg, mely album, műszaki leírás és egyben almanach, remek „kötelező” olvasmány gyűjtőknek, modellezőknek és a repülés iránt érdeklődőknek egyaránt. – áll a könyv hátoldalán.

Brandt Gyula a könyvbemutatón beszélt arról, miként is fogott neki a megírásának, kiemelte:

„Megnéztem a Mi-24-es helikopterek a hazai történetét és elgondolkodtam hogyan írjam meg. Először egy rekviemről gondolkodtam, mert olyan híreket hallottam, és most itt vannak azok az emberek, akik 2013. június 18-án végrehajtott repülésen részt vettek, emlékeznek és biztos, hogy igazolják: akkor, amikor annak a két helikopternek, a 335-ösnek és 336-osnak elhallgatott a hajtóműve, a forgószárnyai megálltak ők többé kevésbé úgy érezték, hogy vége egy történelemnek, mert olyan hírek jártak… Aztán változott ez a dolog . most nem csak a könyv bemutatója alkalmából vagyunk itt, hanem egy úgymond kettős évfordulót ünneplünk, 40 éve rendszeresítették ezt a helikoptert és 40 éves lesz akkor a típus hazánkban, amikor újból repülni fog.”

Koller József dandártábornok a szolnoki helikopteres alakulat jelenlegi parancsnoka a könyv készítőinek méltatása mellett megerősítette a szerző által elmondottakat, úgy fogalmazott – a típus hadrendben van, tudjuk, hogy nyolc darab helikopter kint van már nagyjavításon és bízunk benne hogy a következő évben a következő négy is kimegy és tizenkét darab olyan helikopterünk lesz ami még a színében is eltér a régitől, tehát fekete helikopterek fognak visszajönni a kor kihívásainak már megfelelően és részben a fedélzetén is újabb és modernebb berendezések lesznek. –

– Alig várom már, hogy a tisztelt volt kollégákat majd egy kiképzési repülés keretében elvihessük, hogy lássák, azt a zászlót amit tőlük kaptunk az oktatóktól, azt a tudást, azt az elhivatottságot hogyan lobogtatjuk tovább, mert a 86-os Szolnok Helikopter Bázis a mindennapokban, a feladatokban, Afganisztánban, itthon a készültségi, készenléti szolgálatok ellátása közben, de akár a határon is úgy dolgozik, ahogy a jelmondata mondja: tisztességgel, bátorsággal és becsülettel. – mondta a tábornok beszéde zárásaként.

A könyvbemutatón jelen volt még és beszédet mondott az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori parancsnoka Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, valamint Lamos Imre nyugállományú dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nemrég leköszönő parancsnoka is, akik szintén felelevenítették az alakulataiknál a Mi-24-es típus üzemeltetésével töltött éveket.

A megjelent könyv tehát nem csak a rég és közelmúlt éveit eleveníti fel, de méltó emléket állít a világ egyik legismertebb és legjobb harcihelikopterének, valamint mindazoknak, akik repülték és üzemeltették a típust és példát állít azoknak, akik repülni és üzemeltetni fogják a magyar szarvasteheneket.

A könyvbemutató Veszprémben folytatódik, vásárlási lehetőséggel író – olvasó találkozóval a veszprémi Városi Művelődési Központban (volt HEMO), 2017. december 20-án, 14 órai kezdettel. A könyvről Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes beszélget majd a szerzővel, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.