A stáb nélkül

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Cseri Gergely

2012. június 11-14. között ismét kiképzési éleslövészetet tartott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya, egy harcihelikopter, valamint egy szállítóhelikopter és a kijelölt állomány részvételével, a „0” ponti lőtéren és a Veszprém közeli Újmajori kijelölt tábori leszállóhelyen. A hét során, mint arról már beszámoltunk, a Die Hard 5 filmprodukció forgatását is kiszolgálta a magyar harcihelikopter a keddi napon.

Előző cikkünkben megemlítettük, hogy a hollywoodi filmprodukció ismét igénybe vette a Magyar Honvédség Mi-24 P harcihelikopterét, azonban arról kevés szó esett, hogy mi is a lövészet valós célja. Nézzük tehát!

Szerkesztőségünk 2012. június 14-én, csütörtökön látogatta meg az alakulat gyakorlatát, hogy tájékozódjunk annak céljáról és a végrehajtandó feladatokról.

A kitelepült erők parancsnoka Simon Péter őrnagy a Helikopter Bázis Repülőműveleti Főnöke, aki egyben a Die Hard 5 film magyar sztárpilótája is, elmondta, hogy „amiért most itt vagyunk az az a cél, hogy az Afganisztánba, missziós feladatra készülő hajózó állomány végrehajtsa a felkészülés keretében a kiképzési éleslövészetét”.

A heti feladatokról pedig a következő információkkal szolgált:

„A jelenlegi gyakorlatunk kedden kezdődött illetve, hétfőn már áttelepült a földi lépcső, hiszen ehhez a gyakorlathoz, mint minden más kiképzési lövészethez, tartozik egy igen komoly kiszolgáló háttér, egy földi lépcső, ami már hétfőn reggel megérkezett és felkészült arra, hogy kedden fogadja a helikoptereket, melyekkel kedden reggel érkeztünk ide.

Ezen a napon több kiképzési célunk is volt, amellett hogy a Die Hard 5 produkciónak a levegő-levegő, illetve föld-levegő forgatását kiszolgáltuk. Először is a P-50-75-ös  bombáknak a hatástanulmány vizsgálatát segítettük, ami a honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központjának a vizsgálata azért, hogy a bombákat meg tudjuk hosszabbítani. Továbbá pedig az Előretolt Repülésirányító Csoportunk (ERICS) is részt vett egy olyan ellenőrzésen, kedden, ahol külföldi kollégák érkeztek és egyfajta elő felmérést végeztek azon a folyamaton, aminek szeptemberben lesz a zárása, de ennek ellenére már most lehetőséget kapott az ERICS, hogy bizonyítsa felkészültségét.

Szerdán, csütörtökön már összecsukhatóbb volt a feladatrendszerünk, az előbb említett afganisztáni felkészülést szolgáló lövészeti feladatokat hajtottuk végre szállító, illetve harcihelikopterrel. Ennek része volt a 30mm-es gépágyúval illetve Sz-8, Sz-5 rakétával kemény páncélozott célok pusztítása, illetve a Door Gunnerek, az úgynevezett ajtólövész hajózóinknak a felkészítése, akik a helikopter oldalajtajában állva a 7,62-es géppuskával illetve gépkarabéllyal küzdötték le a célokat, felkészülve az esetleges afganisztáni ilyen jellegű feladatvégrehajtásra.” – fogalmaz Simon őrnagy.

A csütörtök reggel 8 órára érkező műszaki csapat elvégezte a helikopter repülés előtti felkészítését, a lőszereket, rakétákat rejtő konténerekből a napi adag utánfutóra pakolását és kiszállítását a géphez. Ez alatt gyülekezett a sátorban a hajózó személyzet is, valamint Szolnokról megérkezett a váltás személyzetével egy Mi-17-es szállítóhelikopter is, helikoptervezető ülésében Nagy János ezredessel a Helikopter Bázis parancsnok helyettesével. A gyakorlaton egyébként a szerdai napon Lamos Imre dandártábornok az alakulat parancsnoka is részt vett.

A repülés előtt a fegyverzeti technikusok először elvégezték a harcihelikopteren a B-8V-20 nem irányított rakétablokkok megfelelő gyújtási sorrendjének ellenőrzését, valamint a 30mm-es gépágyú elektromos gyújtásának megfelelő működését, majd pedig a fegyverzet feltöltése következett.

A töltés után a szállító és harcihelikopter tíz óra magasságában kezdte meg a repülési feladatok végrehajtását, több rövidebb lövészeti feladattal, személyzetváltással, majd hosszabb, közel két órás Door Gunner feladatok végrehajtásával, miután a hajózó állomány részt vett a reggeli repülés előtti felkészülésen, eligazításon.

A levegő föld éleslövészet egészen délután négy óráig tartott, ekkora már elkezdődött a felkészülés a délután öt órára tervezett hazatelepülésre. Mivel a pénteki napon ismételten a filmforgatás céljából vették használatba a Mi-24-es harcihelikoptert Bruce Willis emberei, ezért a gépre visszakerült az úgynevezett EVU berendezés, mely a helikopter hőkövető rakéták elleni passzív védelmi rendszere.

A művelet befejeztével a Mi-24-es és a Mi-17-es együtt indította hajtóműveit, majd felszálltak és Bánd település irányából, már kötelékbe rendeződve, alacsony áthúzással köszöntek el a Bakonyi hegyektől, a dunántúli nyártól, a júniusi lövészettől, Újmajortól és a szolnoki viszontlátásig földi kollégáiktól…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.