Különleges alakulatok tagjai gyakorlatoztak

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó ; Videó: Benedek Levente

Bomba robbant a szolnoki városi sportcsarnok előtt, terroristák pedig túszokat ejtettek az egykori Thököly úti laktanyában. A rendőrég, a TEK, a helyőrség katonái és a mentőszolgálat is bevonásra került a gyakorlatba.

Szerencsére a fent említett események mindegyike csupán egy közös terrorelhárítási gyakorlat része volt, amit az elmúlt hét során, Szolnokon rendeztek meg. A korábbi újdörögdi Terrorelhárítási Központ (TEK) és MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred éleslövészetét követően ismét közös gyakorlaton bizonyították tudásokat a szakemberek.

Több helyszínen kellett beavatkozniuk a különleges erőknek, a fiktív szcenárió szerint a terrorfenyegetettség miatt fokozott készültséget rendeltek el a városban, így a főbb középületeket, városi hidakat és a vasútállomást is biztosítania kellett a szervezetek tagjainak, a vasútállomáson pedig ellenőrző- áteresztő pontot is létesítettek.

A fenyegetettség tettlegességig fajult, a városi sportcsarnok épülete előtt rendezvényre várakozó fiatalok között robbantottak fel egy pokolgépet, többen megsérültek, a támadásnak pedig halálos áldozata is volt. A kialakult helyzet felszámolására elsőként a rendőrség érkezett a helyszínre, majd a mentőszolgálat, közben riasztásra került a honvédség különleges alakulata és a tűzszerészek is.

 

A helyszínen megkezdték a sérültek osztályozását majd ellátását közben a tűzszerész kutya újabb robbanószerkezetet talált, ezt tűzszerész robot segítségével úgynevezett robbantó üstben semmisítették meg.

A műveleteket a levegőből az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis AS-350B helikoptere biztosította.

Az események itt még nem értek véget, kiderült, hogy terroristák az egykori Thököly úti laktanya egyik épületében túszokat ejtettek. Kimenekítésükre közös akció keretében a TEK és a különleges műveleti katonák érkeztek. Itt már komolyabb technikai eszközöket is bevetettek, a TEK BTR páncélozott járművekkel jelent meg fedélzeti 14.5mm-es nehézgéppuskával szerelve, a különleges műveleti katonák pedig Humvee páncélozott terepjáróval. Ezen kívül szintén a szolnoki helikopteres alakulat egyik Mi-8-as szállítóhelikopterét is igénybe vették, az épületet több irányból „támadták” meg a helikopterből FAST ROPE technikával az épület tetejére ereszkedtek a különleges műveleti katonák.

Persze szerencsére sikeres akciókat hajtottak végre a szervezetek tagjai, és bár a gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy demonstrálják a szervezetek együttműködésével a terrorfenyegetések elleni közös fellépés hatékonyságát, mégis igen kérdéses hogy valós körülmények között mennyiben bonyolítaná a végrehajtást a civil lakosság felkészületlensége és az esetlegesen kialakuló pánikhangulat…

Szemmel látható volt, hogy a megváltozott biztonsági környezet következtében kialakult fenyegetettséget a lakosság nem veszi komolyan, senki nem hiszi azt, hogy közvetlen környezetében a bemutatott helyzetek bármikor megtörténhetnek és senki nincs felkészülve ilyenkor mi a teendője civil állampolgárként.

A gyakorlatot megtekintő Simicskó István honvélelmi miniszter beszédében kiemelte: „Az elmúlt időszakban megkezdtük a szoros együttműködést a Terrorelhárítási Központtal, s a látottak alapján a két szervezet közös hatékonyságáról mindannyian meggyőződhettünk.”

 

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.