Amerikai helikopterek és különleges műveleti erők tevékenykedtek

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Mozgalmas különleges műveleti képességbemutatót tekintett meg Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter tegnap este Údörögdön a teljes magyar civil sajtó elől eltitkolva. Csak a véletlennek köszönhető, hogy megcsíptük.

Némi bosszankodással és nagyjából használható képi anyaggal tért haza tegnap Újdörögdről az országos civil sajtó számos képviselője, fotósok, televízió csatornák stábjai arról a sajtónyilvános eseményről melyen az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred és a TEK, Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter részvételével hajtott végre közös éleslövészetet.

20160920-_mg_0516

Mindenki hazatért, hiszen senkit nem tájékoztattak arról, hogy nagyszabású nemzetközi különleges műveleti gyakorlat zajlik majd a délután és az este további részében, amit szintén megtekint a szaktárca vezetője és a katonai vezető delegáció, több amerikai UH-60-as helikopter bevonásával.

20160920-_mg_0591

Portálunk többszöri kérdésére is a sajtóeseményen részt vevő HM Sajtóirodájának munkatársa, kijelentette nem lesz más a sajtóeseményt követően, majd a távozást követően már az gyanússá kezdett válni, hogy a minisztert „leszállító” magyar katonai helikopterek az újdörögdi leszállóhelyeken várakoztak szakemberek pedig még a délutáni napnyugtában, már az esti tábori leszállófényeket telepítették a gépek köré.

20160920-_mg_0734

Kisvártatva helikopterek zaja szűrődött ki az erdőből, nagyjából a „Romváros” területéről, felismerhető volt, hogy a helikopterek feladatot hajtanak végre, közben köröznek a területen. Olyan persze nincs, hogy az lhsn.hu ne fotózzon le egy helikoptert, főleg ha már hallja is, hogy hol van, így Nyírád település határában a szántóföldről sikerült lencsevégre kapni a gyakorlatozó két UH-60-ast, majd egy harmadikat is. Hosszan repültek többször leszálltak a „Romvárosba” egy idő után pedig áthelyezték várakozó légterüket és a műveletek középpontját Zalahaláp közelébe.

20160920-_mg_0743

A dimbes dombos táj őszi narancssárga naplementéjében hirtelen ismét feltűnt kötelékben a két Black Hawk a helyszín ezúttal a Zalahalápra vezető út ódörögdi elágazásánál, a két helikopter fegyverropogás kíséretében rajtaütést hajtott végre az erdőben, alig néhány méterre a civil forgalmú úttól. Kirakta a különleges műveleti katonákat majd kis magasságon körözött az esemény helyszíne felett, utána kiemelés…

20160920-_mg_0758

Mindeközben az úton többször feltűnt a minisztert és a katonai vezetőket szállító terepjáró konvoj, melyek útja minden művelet végével a magyar katonai helikopterek állóhelyére vezetett – már este negyed nyolc magasságába jártunk –majd felpörgött a piros majak, villogott a villogó, indultak a hajtóművek és néhány perc múlva már a levegőbe is emelkedtek a Magyar Honvédség Mi-8-as és AS-350-es helikopterei. Kiemelték a minisztert is. Vitték haza…

20160920-_mg_0763

Feltettük kérdéseinket a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodájának, hogy mégis mi történt, tegnap délután Újdörögdön, milyen eseményeken vett még részt a honvédelmi miniszter és miért nem volt az sajtónyilvános, mitöbb, miért kellett a gyakorlat tényét még letagadni is, a kérdés kényelmetlenségét jól mutatja, hogy a véletlenül a honvedelem.hu-ra, a „titkos” eseményekről felkerült képgalériát kérdésünket követően kevesebb, mint 5 perc alatt letörölték…

20160920-_mg_0773

Arra is válaszokat kértünk, egyáltalán milyen gyakorlat zajlik Újdörögdön, mióta és hány amerikai UH-60-as tartózkodik hazánkban.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.