Képeken a balti légtérvédelem 4 hónapja

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Dr. Toperczer István orvos alezredes fényképeiből nyílt kiállítás a megyei könyvtárban Veszprémben, melyen keresztül bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti feladataiba.

A kiállítás célja, a magyar vadászrepülő kontingens mindennapjainak bemutatása mellett, hogy a fényképeken keresztül közelebb hozzák, a fiatalok számára a magyar katonák hogyan szolgálják a hazát és milyen feladatokra képesek.

A kiállítást Szücs József mérnök ezredes, a veszprémi MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka nyitotta meg, beszédében hangsúlyozta, a balti légtérvédelem során – melyet 2015. szeptember 1-jétől négy hónapon át láttak el magyarok – négy Gripen vadászrepülőgéppel összesen 430 repült órát teljesítettek, 25 éles bevetésen és több, mint 100 gyakorló riasztáson álltak helyt a magyar katonák. Emellett magyar légvédelmi irányító tisztek segítették a napi kiképzési repülések lebonyolítását, akiknek feladatuk volt litván kollégáik szakmai képzése is.

A béke megőrzése közös érdek, miután a balti államok, Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozását követően világossá vált, hogy nem rendelkeznek a légtérvédelmük ellátásához megfelelő eszközökkel, a szövetség átvállalta ezt a feladatot, így a Magyar Honvédség 70 éve először teljesített szolgálatot külföldi bázison települve, ahol német Typhoon vadászgépekkel közösen biztosították a légteret.

A tárlaton közel ötven négyzetméter felületen tájékozódhatnak az érdeklődők a külszolgálatról Dr. Toperczer István alezredes az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis repülőorvosának képein keresztül, aki mindennapi feladatainak elvégzése mellett dokumentálta a történteket. A felvételeken főként a magyar katonák hétköznapjai szerepelnek, munka közben láthatók rajtuk az egészségügyi, a logisztikai és a műszaki szolgálat munkatársai.

A kiállítás a NATO Központ és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének támogatásával jött létre, az alezredes képei mellett pedig Nagy Artúr és Kálmánfi Gábor fotográfiáit is megtekinthetik november végéig az érdeklődők.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.