Most már biztosan Magyarországé a két gép

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos

Finnország az Európai Unió 2010-es Palma de Mallorcai-i informális védelmi miniszteri ülésén az afganisztáni helikopter felajánlásokkal összefüggésben a Többnemzeti Helikopter Kezdeményezés (Multinational Helicopter Initiative – MHI) keretében térítésmentesen ajánlotta fel azt a két Mi-8-as közepes szállítóhelikoptert, melyet 2011. augusztus 25-én szállítottak le Magyarország részére a Stratégiai Légiszállítás Ideiglenes Kezdeményezés (SALIS) program keretén belül egy An-124-100 Ruszlán típusú ukrán szállító repülőgéppel az MH Pápa Bázisrepülőtérre.

Ezután a helikopterek közúton érkeztek meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőterére, ahol az összeszerelés után 2011. szeptember 7-én ünnepélyes keretek között adta át ezek hivatalos dokumentációit, Marcus Rantala a Finn Köztársaság Védelmi Minisztériumának államtitkára, Dr. Hende Csabának a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterének, akit katonai tiszteletadással fogadtak szerdán délelőtt a szolnoki repülőtéren.

A Finnországtól kapott helikopterek a Magyar Honvédség Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport helikoptervezetői állományának itthoni felkészülését segítik, valamint részt vesznek az országon belüli összes helikopteres feladat végrehajtásában, az itthoni pilóták tudásának szinten tartásában és képességeinek növelésében, tudtuk meg Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter úr sajtótájékoztatójából.

A helikopterekkel érkező nagy mennyiségű tartalék alkatrész lehetőséget biztosít a magyar Mi-8–as helikopterek üzemben tartására, valamint a Mi-17-es típussal csereszabatos alkatrészek, ez utóbbi gépek szervizelésére is.

A Mi-8-asok 1985-ben készültek, szinte ezek a legújabb ilyen típusú helikopterek, amelyeket a finn hadsereg beszerzett és rendszeresített. Ezen kívül nagyon jól karbantartott gépekről van szó, melyeken tavaly egy teljes körű felújítást végeztek, ezért még nagyon sok évet és órát tudnak repülni. – mondta el Marcus Rantala a Finn Köztársaság Védelmi Minisztériumának államtitkára.

Lamos Imre dandártábornoktól az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokától megtudtuk, a gépekben körülbelül 2500 óra repülési idő tartalék van még, így reményeik szerint 3-4 évig üzemben tarthatják ezeket a helikoptereket.

Ugyan Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter hivatalosan is átvette a helikoptereket Finnországtól, de várhatóan még néhány hónap mire megtörténik a gépek berepülése és elkészítik magyarországi légialkalmassági papírjait, és valóban rendszerbe állnak a Magyar Légierő kötelékében.

Weboldalunkon megtekinthető a pápai érkezésről és kirakodásról készített videó összeállításunk, valamint a nemrégiben közzétett fotóknál bővebb képgalériánk is a linkre kattintva: LINK

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.