A többnemzeti helikopteres kötelék sikeresen helytállt

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

2011. augusztus 29. és szeptember 9. között zajlott az a nemzetközi helikopteres hadgyakorlat, melyet az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ tatárszentgyörgyi lőterén rendeztek meg.

A Logical Decision 2011 elnevezésű gyakorlat immáron hatodik éve kerül megrendezésre, idén pedig összesen nyolc nemzet katonái vettek részt az eseményen. A nemzetek közül Magyarország tíz alakulatának csapatai illetve technikai eszközei, valamint öt aktív külföldi résztvevő és három ország, Csehország, Lengyelország valamint Szlovákia megfigyelői státuszban volt jelen.

Az aktív résztvevők saját helikoptereikkel vettek részt Európa legnagyobb helikoptereket is magába foglaló katonai gyakorlatán, melyet évente egyszer rendeznek meg most itt Magyaroroszágon, így tehát jelen voltak a magyar Mi-24-es harcihelikoptereken és Mi-17-es szállítóhelikoptereken kívül még Németország BO-105-ös, Belgium A-109-es és Ausztria OH-58 típusú könnyű felderítő helikopterei is. Ezen kívül Macedónia szárazföldi különleges erői közösen gyakorolhattak a Magyar Honvédség különleges műveleti erőivel.

A kéthetes gyakorlat folyamán, mely pénteken zárult a többnemzeti helikopteres kötelék először gyakorló kötelékrepüléseket hajtott végre, a szárazföldi különleges erők pedig gyakorolták a helikopterekből FAST-ROPE valamint alpin technikával a műveleti területre történő kijuttatást, a Spies-Rope technikával történő gyorskiemelést, hogy a hadgyakorlat későbbi napjain összehangoltan tudják végrehajtani a kijelölt fiktív harcászati helyzeteket nappal és éjjel egyaránt.

Éjjel is, hiszen magyar szállítóhelikopterek is rendelkeznek éjjellátó képességgel, és ezen a gyakorlaton, immáron második alkalommal vettek részt éjszakai műveleteken éjjellátóval a magyar pilóták. A hét gépes többnemzeti helikopteres kötelékben többször is sikeresen hajtották végre a Különleges Műveleti Csoport kirakását, és kiemelését. És fontos megemlíteni még azt is, hogy mindegyik alkalommal a magyar helikopteresek voltak a feladat parancsnokai (Mission Commander-ei).

Weboldalunk 2011. szeptember 1-jén látogatott el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra ahol lehetőségünk nyílt az alpintechnikával történő kijuttatás begyakorlását megtekinteni, valamint az esti órákban a tatárszentgyörgyi lőtérről érkező többnemzeti helikopteres kötelék beérkezését és leszállását is.

A most befejeződő, sikeresen végrehajtott gyakorlat célja a parancsnokok és a munkájukat közvetlenül segítő törzsek, az alakulataikra háruló feladatok tervezésével, szervezésével, az alárendelteknek történő lejuttatásával és végrehajtásuk irányításával kapcsolatos eljárások gyakorlása volt.

Jelen esemény azonban több célt is szolgált, így a kiemelt fontosságú NATO elvek szerinti törzsmunka végzése is, továbbá az alakulatok állományának, a jelenlegi és a jövőben várható biztonsági kihívásoknak megfelelően, az alkalmi harci kötelék állományának felkészítése az aszimmetrikus hadviselésben alkalmazható különleges műveletek végrehajtására is a gyakorlat céljai között volt.

Remélhetőleg a jövő évben is ugyan ilyen sikeresen megrendezik ezt a többéves múlttal rendelkező helikopteres hadgyakorlatot.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.