Sikeresen zárult a harcihelikopterek helyreállító éleslövészete

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Benedek Levente

Két héten keresztül nappal valamint éjszakai körülmények között éjjellátó szemüveggel, sikeresen hajtottak végre éleslövészetet Mi-24P harcihelikopterekkel, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Phoenix Harcihelikopter Zászlóaljának pilótái, teljesítve a harci alkalmazás helyreállításának első mérföldkövét.

2012-ben szinte bizonyosan nem találtunk volna olyan embert, aki fogadni mert volna arra, hogy magyar felségjellel valaha az életben még Mi-24-est láthatunk repülni. Arra pedig még inkább nem, hogy ez a repülés egy olyan helikopterrel fog megtörténni, melyen nem csupán ipari nagyjavítást hajtottak végre, hanem olyan – sajnos csak minimális – modernizációt is, melyet követően a helikopter képes lesz például az éjjellátó eszközök alkalmazására, hovatovább ezekkel az eszközökkel éleslövészetek végrehajtására.

Az élet kiszámíthatatlansága, hogy ez mégis megtörtént, így most kimondhatjuk, nagyjából hét év kihagyást követően sikeresen hajtotta végre egy helikopter-raj és személyzete, valamint közel száz fő műszaki és egyéb logisztikai kiszolgáló személyzet április közepén, két héten át, újmajori kitelepüléssel, a Mi-24-es harcihelikopterekre való visszaképzés keretében az első gépágyús éleslövészeteket, köztük két egykori keletnémet géppel, melyek 1995-ös Magyarországra érkezésüket követően mostani nagyjavításukig egy percet sem repültek a magyar égen és sohasem lőttek ágyúikkal magyar földre.

Mindezt tovább fokozta az a képességnövekedés is, mely a helikopterek éjjellátó (NVG) kompatibilis külső és belső világításai révén lehetővé tették a gépszemélyzeteknek az amerikai gyártmányú, harmadik generációs, AN/AVS-9 típusú éjjellátó szemüvegek alkalmazását és ezekkel az éleslövészetek végrehajtását, ami egyébként elengedhetetlen napjaink hadműveleteinek sikeres megvívásához.

Simon Péter alezredes a Bakonyba kitelepült erők parancsnoka, egyben a Harcihelikopter Zászlóalj parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: nagyjából két hónapos felkészülés előzte meg a harcihelikopter-raj kitelepülését Szolnokról és a feladatok végrehajtását, ami különösen fontos volt nekünk, hiszen a helikopterek ipari szintű nagyjavítását követően most először lőttünk a gépekkel, amiről szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy nem csak a hajózóink, hanem a technikai eszköz is jól teljesített.

Az alezredes hozzátette, az első héten egyes géppel és géppárral, nappali körülmények között hajtottak végre éleslövészetet, majd a második héten a várva várt éjjellátós lövészetek is megkezdődtek, melyeket hatalmas mérföldkőnek nevezett a hazai katonai helikopteres repülésben, hiszen, magyar harcihelikopter pilóta, sem itthon sem külföldön nem lőtt még éjjellátóval.

A Mi-24-es harci alkalmazásának helyreállítása természetesen nem ért véget a fő tűzfegyverének, a 30 milliméteres gépágyújának éleslövészetével, a szolnoki hazatelepülést követően egy intenzív nemzetközi gyakorlatokkal teli időszakot követően folytatják a felkészítést más fegyverrendszerekre is.

A lövészeti hetek akár csak egykoron, a hétfői kitelepüléssel kezdődtek el, melynek során elsőként a földi lépcső indult útnak Szolnokról az újmajori leszállóhely, azaz a FARP (Forward Arming and Refueling Point), úgynevezett előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pont kiépítése céljából, majd a délután során a már kijelölt leszállóhelyekre megérkezett a négy Mi-24P harcihelikopter (335, 336; 332; 334) is. Keddtől csütörtökig az első héten végrehajtották a nappali lőfeladatokat, majd pénteken a helikopterek hazatelepültek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra.

Az éjszakai lövészeti hét a húsvét miatt már pörgősebbre sikeredett, ugyanis az újbóli hétfői délutáni kitelepülést követően már aznap este megkezdték az éleslövészetet, hogy szerdáig azokat befejezhessék és csütörtökön hazatelepülhessen mindenki. De nem csak a lövészeti hét rövidült így le, egyben lehetőséget biztosítottak az MH Pápa Bázisrepülőtér repülőműszaki állományának is a helikopterek kiszolgálására, így tartva fent jártasságukat, ugyanis a helikopterek az éjszakai feladatok végrehajtását követően nem Újmajorban éjszakáztak, hanem átrepültek a pápai katonai repülőtérre, majd másnap délután innen indultak a Veszprém közeli FARP-ra a gépágyúk töltése céljából.

Az éjellátós repülésekről és éleslövészetről a pilóták tapasztalatai egyébként igen pozitívak voltak, a biztonságos repüléshez körülbelül egy 20-30 órás kiképzésre van szükség, ahogy a Mi-17N szállítóhelikopterek éjjellátós képzése során is felmerült, úgy itt is bonyolultságot jelent az NVG-n keresztüli repülés, hiszen csökken a pilóta térérzéke, beszűkül a perifériás látómezeje és csőlátása lesz az éjjellátó eszköz sajátosságaiból eredően, viszont, ahogy Simon Péter alezredes fogalmazott: éjjellátóval dolgozni kint a lőtéren sokkal könnyebb. Már csak azért is, mert ha éjjellátó van a pilóták fején, akkor a JTAC, a földi repülésirányító egy infravörös célmegjelölővel megjelöli a célt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy megjelenik egy pötty a célon erre pedig már csak a számítógép által kihelyesbített célhálót kell rátennem és nyomni a gombot.

A kitelepült erők parancsnoka kiemelte azt is, hogy az éjszaka nagyon komoly önvédelem is egyben, no ha nem a hőérzékelős rakétákkal szemben, de maga az tény, hogy nem látható a helikopter és egyszer csak megjelenik a tűzcsóva a levegőből egy nagyon komoly védettséget ad a személyzetnek is, például a kiskaliberű légvédelemmel, vagy akár RPG-vel, vagy bármilyen fegyverrel szemben, amivel a lövéshez látni kell a célt.

A lövészet szerdai zárónapját megtekintette Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka is, aki a látottakhoz hozzátette, az éleslövészeteken túl a Mi-24-es harcihelikopterekbe beépített új, modern technikai berendezések segítségével a pilóták készülnek a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében beszerzett új Airbus helikopterek üzemeltetésére is.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.