Ünnepi légibemutató a levegőből

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Balogh Ákos, Benedek Levente

Sokan kilátogattak idén, 2012. augusztus 20-án is a Tisztavatási ünnepségre melyet 2006 óta most először újból a Kossuth téren rendeztek meg. Az ezt követő katonai és polgári repülőprogramokból álló légiparádéra is több ezren voltak kíváncsiak. A díszelgő kötelék első elemekén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikopteresei üdvözölhették a levegőből az újonnan avatott tiszteket. De hogy a Szolnok – Budapest – Szolnok útvonal hogyan nézett ki a levegőből, mi történt a Helikopter Bázison a felszállás előtt azt csak cikkünkből tudhatjátok meg.

A repülésre történő felkészülés, repülési tervek, útvonaligénylések, már hetekkel a programot megelőzően kidolgozásra és engedélyeztetésre kerültek, így 2012. augusztus 20-án reggel 7 óra 30 perckor zavartalanul kezdődhetett meg a helikopteresek eligazítása. A rövid egyeztetések, a repülés útvonalának újbóli ellenőrzése, valamint az órák pontosságának egyeztetése után 8 óra 30 perc környékén a személyzet megkezdte a víz feletti repüléshez szükséges személyi mentőfelszerelés felvételét, valamint a repülési feladatra kijelölt helikoptertechnikák átvételét és a hajtóművek indítását.

A felszállás 9 órakor történt meg, majd a Mi-24-es harcihelikopter vezetésével hármas kötelékalakzatot felvéve közel 45-50 perc alatt érték el a helikopterek Budapest légterét, a Duna középvonala felé helyezkedve.

A tisztavatási ünnepség befejeztével 10 órakor a helikopteres nyitókötelék 100 méteres magasságon történő átrepülésével az Országház előtt elkezdődött a közel egy órás légiparádé.

A helikopteres kötelék ez után a bázisuk felé vette az irányt, majd 11 óra magaslatában megérkezve Szolnokra, a sikeres leszállások után kijelenthették: „A feladat végrehajtva!”

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.