Az expedíció az előzetesen eltervezett célokat elérte

Forrás: honvedelem.hu

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázishoz mindig jó hazatérni – több mint 30 órás autóút és összesen 4550 kilométer megtétele után pedig különösen az. Augusztus 13-án indultak Oroszországba a Horthy-expedíció tagjai – élükön Magó Károly zászlóssal –, akik augusztus 23-án, csütörtökön a szolnoki laktanyában némileg fáradtan, de csillogó szemmel fogadták az őket köszöntő Nagy János ezredes, parancsnokhelyettes és az üdvözlésükre felsorakozott állomány gratulációit.

A csapat rászolgált az elismerésre, bár Magó zászlós elmondta, hogy „ez már csak a hab a tortán”. Az expedíció az előzetesen eltervezett célokat elérte; mindenhová eljutottak, ahova szerettek volna. Reális esély van arra, hogy repüléstörténeti emlékhellyé nyilvánítsák vitéz Horthy István főhadnagy hősi halálának helyszínét, ami az első komoly lépés afelé, hogy méltó helyére kerüljön a Don-kanyarban harcoló repülős alakulatok emléke. Mindezek mellett – tette hozzá Magó zászlós – hosszú távon szeretnék elérni, hogy a feltárás során előkerült személyes tárgyakat, illetve repülőgépdarabokat hazahozhassák Magyarországra.

Ami meglepte az utazókat, az egyrészt a mindenhol tapasztalható támogatás és a látogatásukat övező médiaérdeklődés, illetve a helybéliek hozzáállása volt. Ilovszkoje környékén mindenki ismeri a híres pilóta lezuhanásának helyét, és büszkén igazítják útba az érdeklődőket. Ma már nyíltan, harag nélkül beszélnek a háború okozta szenvedésekről. Az expedíció tagjai által meglátogatott katonai temetőkben és múzeumokban nem különítik el egymástól a különböző nemzetek fiait-lányait, akik a környéken estek el kötelességük teljesítése közben.

Bár az expedíció véget ért, a kis csapat hazaérkezésével valami el is kezdődött. Az orosz vendéglátóktól kapott támogatásnak köszönhetően a jövőben jelentős repüléstörténeti kutatásokra, helyszíni feltárásokra lesz lehetőség.

Az expedíció hazaérkezése alkalmából rendezett sorakozón Magó Károly zászlós megköszönte a támogatást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak, a Zrínyi Média Kft.-nek és mindenkinek, aki segítette őket útjuk során. Egyúttal további segítséget kért munkájuk folytatásához. Terveik szerint a közeljövőben az ásatások eredményeit levéltári kutatásokkal és archeometallurgiai vizsgálatokkal támogatják meg, hosszabb távon pedig szeretnék folytatni az egyre gyümölcsözőbb magyar−orosz kutatói kapcsolatok erősítését.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.