Beszámoló közgyűlés Veszprémben

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos

Tucatnyi megemlékezés és rendezvény, kihelyezett egyesületi napok, csapatlátogatások, emlékművek felújítása is szerepelt a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének 2016-os programjában, 2017-ben sem pihennek, helikopteres emlékművet is állítanának Veszprémben.

Az éves beszámoló közgyűlés apropóján Soós Lajos elnökkel beszélgettünk a múlt évről és a jövőbeli terveikről.  A 2016-os esztendő nem múlt el eseménytelenül, az egyesület több katonai alakulatot is meglátogatott, szervezek kihelyezett egyesületi napokat, részt vettek katonai és városi megemlékezéseken, katonai ünnepeken, mindemellett pedig Veszprém városának támogatásával nagyjából 130.000 forint támogatásból tovább folytatták a jutaspusztai ejtőernyős katasztrófa emlékművének megújítását, mely összeg egyébként az egyesület éves költségvetésének nagyjából felét jelentette.

Soós Lajos elnök ismertette a 2017-es programtervüket is, legelső rendezvényük ingyenesen mindenki számára elérhető lesz, ami nem más, mint Toperczer István orvos alezredes, fotográfus előadása „Légikalandok a nagyvilágból” címmel, melyet a veszprémi Agórában tartanak február 22 –én 16 órai kezdettel.

Ezen kívül az egyesület szervezésében zajlik majd április 12-én a jutaspusztai ejtőernyős emlékműnél rendezett megemlékezés ahol talán még C-17-es áthúzás is várható, augusztus 15-én, a Repülők Napja rendezvény, október 7-én egykori alakulatuk, az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred emlékére rendezett megemlékezés, de közreműködnek majd egy MiG-19-es repülőket bemutató kiállítás megszervezésében is.

Soós Lajos, a veterán repülők veszprémi elnöke.

A legnagyobb tervükről viszont első kézből értesülhettünk, Soós Lajos elnök érdeklődésünkre elmondta, bár a korábbi felajánló visszavonta ajánlatát – mert három hónapig nem reagált a felvetésre a veszprémi önkormányzat -, úgy néz ki a Magyar Honvédség támogatásával hasonló emlékművet hozhatnak létre Veszprémben egy Mi-24-es harcihelikopterből, mint ami nemrégiben megépült Kecskeméten és amit jelenleg a pápai önkormányzat támogatásával és fedezetéből megvalósítani kívánnak Pápán is.

– Megkerestük Porga Gyula polgármester urat és felvetettük neki az ötletet, azt mondta, hogy tökéletes a felvetés, már rögtön ezen a találkozón beszélgettünk a lehetséges helyszínekről is. – fogalmazott a klubelnök, akitől megtudtuk azt is, az ügyet a Városfejlesztési Iroda vezetőjéhez Lamos Péterhez továbbította a polgármester, – tehát mondhatni már a második lépésben jár az ügy, a honvédségnek jeleztük, hogy a városban van fogadókészség a helikopterre. – tette hozzá Soós Lajos.

Láthatunk-e hasonlót valaha Veszprémben?

Viszont azt egyelőre még nem tudjuk – a részletek kidolgozása folyamatban van – mi lesz akkor, ha az önkormányzat szembesül a kivitelezési és őrzés-védelmi költségekkel és ezt fogja-e tudni vállalni valaki? – folytatta az elnök, kiemelve van elképzelésük arra az esetre is, ha nekik kell összegyűjteni a felállításhoz szükséges összeget, ami a kecskeméti körforgalomban elhelyezett MiG-21-es esetében 12-14 millió forint volt.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.