A helikopteres vízből mentés különböző módjait gyakorolták

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Horváth Ádám, Rozgonyi Cecília

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Bevetést Támogató Osztályának kommandósai hajtottak végre feladatrendszerükből eredően, vízből mentési gyakorlatot a Balatonon, a Légirendészeti Szolgálat helikoptereinek közreműködésével.

Bár a Bevetést Támogató Osztály (BTO) alapvetően azért jött létre 2010 végén, hogy a Készenléti Rendőrség rendelkezzen egy azonnal bevethető, sokoldalú, univerzális szervezeti elemmel – kiemelten speciális rendőri felkészültséget igénylő, elsősorban taktikai feladatok támogatására – az elmúlt években mégis számos feladatkörrel bővült a tevékenységük.

Ennek megfelelően például a BTO kommandósai részt vesznek az előre nem tervezhető, halaszthatatlan beavatkozást igénylő rendőrségi feladatok végrehajtásában, vagy épp pilóta nélküli légijármű alkalmazásával támogatják a rendvédelmi és adott esetben a felkérő más szervek és hatóságok tevékenységét, továbbá szerteágazó, gyakorlatilag felsorolhatatlan mennyiségű feladataik között szerepel a Rendőrség vízből mentési, és ha kell katasztrófaterületen végrehajtott speciális mentési feladatainak ellátása is.

Ahhoz, hogy ez utóbbit a BTO ezt végző speciális képzettségű alpin-csoportjának tagjai bármikor sikeresen végre tudják hajtani, évente két alkalommal, valós, helikopterekkel támogatott gyakorlaton vesznek részt. Az alpin-csoport egyébként jelenleg tizenegy főből áll, vezetőjük egy ipari alpinista végzettséggel rendelkező főtiszt. Az ő tevékenységét egy tiszttársa támogatja, mellettük kilenc fő tiszthelyettes és zászlós végzi a speciális kötéltechnikai feladatokat. Tudásuk meglehetősen sokrétű és összetett, valamennyien rendelkeznek például a Rendőrség belső szakirányú alapképzésével, emellett mindannyian képzett bevetési szakemberek, akik közül hat fő elvégezte a Magyar Honvédség harctéri életmentő képzését (Combat Life Saver – CLS) is, továbbá egy fő Police Medic besorolással rendelkezik.

A csoport együttműködik a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár Légi Kutató-Mentő Szolgálatának tagjaival is, így egymás különböző képzésein, gyakorlatain kölcsönösen részt vesznek, a közös munka és tapasztalatok elsajátítása, megismerése érdekében. Így volt ez a napokban-Zamárdiban végrehajtott vízből mentési gyakorlaton is, ahová a rendőrök mellett Szolnokról katonák is érkeztek, hogy a Légirendészeti Szolgálat MD-500E és MD-902-es típusú helikoptereivel, különböző vízbe juttatási módokat és vízből mentési feladatokat gyakoroljanak.

A BTO alpin-csoportjának gyakorlásán túl a helikopteres állomány, a hajózó személyzet számára is kiváló lehetőséget nyújt egy-egy ilyen feladat végrehajtása a készségek szinten tartására, fejlesztésére, hiszen a víz feletti repülések adott esetben bonyolultabbak lehetnek – például az egybefüggő vízfelületen nehezebb a gép pozíciójának megtartása függeszkedés során, viszonyítási pontok hiányában – mint a szárazföld felett végrehajtott repülések során.  A vízből mentések alkalmával kiemelten szükséges a gépszemélyzetek összhangjának megléte, valamint az MD-902-es típus esetében a fedélzeten tartózkodók létszáma kiegészül a BTO egy tagjával is, aki segíti a pilóták tájékozódását a vízfelszín felett, diktálja például az éppen kötélen a helikopter alatt lógó mentőszemély pozícióját a bajbajutotthoz képest, így fontos az is, hogy ő is megfelelő jártassággal, összeszokottsággal tudja instruálni a pilótákat ami szintén sok-sok gyakorlást igényel.

A mostani gyakorlat apropóját egyébként az is indokolta, hogy a nyári idő beköszöntével egyre több turista látogat el a magyarországi természetes vizek partjaira ahol sok esetben nem vagy csak részben tartják be az élővízi fürdőzés és sportolás szabályait, ebből eredően pedig évről évre számos baleset, és sajnos haláleset is bekövetkezik. A rendőrség célja, hogy a BTO rendelkezésre álló mentő állománya felkészülten tudja segíteni adott esetben a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vízirendészeti egységeinek munkáját, akik egyébként a mostani gyakorlat biztosításában is közreműködtek.

A Rendőrség kéri a lakosságot, tájékozódjanak a fürdőzési szabályokról és azok betartásával előzzék meg a bajt, ahol van fokozottan figyeljenek a viharjelzésekre is. A Zamárdiban lezajlott gyakorlat során kiemelték: tavakban, folyókban kizárólag az erre kijelölt helyeken szabad fürdőzni illetve ott, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá. Hozzátették az úszóeszközök, például a vízibicikli, a gumimatrac és más felfújható eszközök használata is fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak, továbbá csak úgy szabad használni, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék. Kiemelten felhívták a figyelmet arra is, hogy hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben, a gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas, felnőtt személyekből álló figyelő és mentő őrséget kell biztosítania.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.