Nyílt nap a csehországi 21. Taktikai Légibázison

Szerző: Balogh Ákos, Horváth Ádám ; Fotó: Horváth Ádám, Rozgonyi Cecília

Négy év kényszerpihenőt követően ismét nyílt napot tartottak a csehországi Čáslav repülőterén települő 21. Taktikai Légibázison a múlt hétvégén, melyen a cseh katonai repülés szinte valamennyi rendszerben álló repülőgép és helikoptertípusa a levegőben is bemutatkozott.

A cseh Védelmi Minisztérium második legnagyobb repülős rendezvényeként – az ostravai Nato Days után – hatalmas nézősereg, a szervezők becslése szerint több mint hatvanezer ember gyűlt össze a különböző statikus és több órás dinamikus légi programokra a repülőtéren. Nem is csoda, hiszen egyrészt a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt négy éve nem rendeztek nyílt napot az alakulatnál, másrészt pedig a repülés szerelmesei számos civil és jelenleg is rendszeresített katonai légijármű mellett, olyan legendás, egykoron az alakulatnál szolgáló katonai típusokat is megcsodálhattak, mint a MiG-15, az L-29, vagy épp az orosz Yak-11-es csehszlovák változataként gyártott C-11-es kiképző repülőgép.

A hamarosan névadásának 20. évfordulóját ünneplő alakulat dinamikus légi programokkal is készült a hozzájuk ellátogatóknak, ezek közül az egyik legkülönlegesebb pillanat egy amerikai F-22-es géppár áthúzása volt, melyet most először láthatott a cseh közönség. A Raptorok a szervezők eredeti tervei alapján egy KC-135 Stratotankerrel együtt érkeztek volna – bemutatva a légi utántöltést -, azonban ez végül a tankergép egyéb feladatai okán nem valósult meg.

A látvány bár így is különlegességnek számított emellett persze a fő hangsúly a cseh légierő gépeinek bemutatóira helyeződött. A teljesség igénye nélkül repült Jas-39 Gripen, L-159 ALCA, Casa C-295, Airbus A319, a helikopterek sorában W-3A SOKOL, Mi-35, Mi-171 egyéni bemutatókban is, valamint számos díszelgő formációban.

Z-142-es repülőgéppel látványos bemutató repült a Red Bull Air Race sorozat világbajnoka Martin Šonka, aki jelenleg a LOM PRAHA vállalat pradubicei repülőkiképző központjának oktatója – így például az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Zlin pilótáival is repült már együtt – , korábban pedig a 21. Taktikai Légibázison is szolgált Gripen pilótaként.

Említésre méltó repülést láthattunk még a Csehek díszfestésű Mi-24-esétől, azaz ahogy ott nevezik Mi-35-ösétől, melynek jelentősége abban rejlett, hogy a szervezők elmondása alapján ez volt a típus egyik, ha nem ténylegesen utolsó nyilvános szereplése, miután az amerikai gyártású Bell UH-1Y Venom  és a AH-1Z Viper helikopterek beszerzésével nyugdíjba küldik Csehországban az öreg szovjet típust.

A katonai blokkban bemutattak még imitált levegő-föld támadást JAS-39 Gripenekkel, amit persze földi telepítésű pirotechnikával tettek igazán látványossá, volt még ejtőernyős ugrás C-295 CASA repülőgépből, valamint látható volt tűzoltási és mentési bemutató W-3A Sokol helikopterrel.

A civil repülés szereplői is látványos programokkal kápráztatták el a nagyérdeműt, és a földön ragadt repülőgépek, szárazföldi haditechnikai eszközök sora a statikus bemutatón is változatos volt.

Összességében igen tartalmas és változatos programokban lehetett része azoknak, akik a 21. Taktikai Légibázis ingyenes nyílt napjára ellátogattak, jól látszik hatalmas az érdeklődés a repülés és a hadsereg iránt Csehországban is, ott viszont mindezt a haderő, a repülőműszaki és a hajózó személyzetek összehangolt, áldozatos munkával, jól szervezett szakmai programokkal, jó kommunikációval becsülik, hálálják meg, építve a bizalmat és kivívva az elismerést a civil társadalom részéről.

A 21. Taktikai Légibázis állományának ezúton is köszönjük a szívélyes fogadtatást és az egész napos rendelkezésre állást, mely nélkül tudósításunk nem jöhetett volna létre!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.