Újabb mérföldkő a hazai katonai helikopteres repülésben

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Rozgonyi Cecília

Megérkezett Magyarországra az első két Airbus Helicopters H225M közepes szállító helikopter, melyekből a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, összesen tizenhat darab megvásárlására írt alá szerződést a Honvédelmi Minisztérium még 2018 decemberében.

Újabb mérföldkőnek számít a hazai katonai forgószárnyas repülésben a 70-es és 71-es oldalszámú, vadonatúj H225M helikopterek érkezése, melyek a gyártó franciaországi, marignane-i gyártóközpontjából hétfőn délelőtt indultak útnak Magyarországra, majd a kora délutáni órákban érkeztek meg új bázisukra az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki repülőterére. A helikoptereket a földön vízsugárral köszöntötték, majd a felsorakozott állomány élén Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka és Simon Zsolt ezredes az alakulat parancsnokhelyettese fogadta a helikopterek magyar és gyári pilótákból álló személyzetét.

A H145M helikopterek 2019-es megjelenésével, majd rendszeresítésével a Magyar Honvédségben már elkezdődött az a generáció és szemléletváltás, amit az új típus hozott az eddig használt orosz technikákkal szemben, mind a légijárművek felszereltségét tekintve, mind pedig az üzemeltetési és kiszolgálási kultúrára gondolva, így a könnyű többcélú helikopterek után a „nagytestvér” érkezése kevés újdonságot jelent a szolnoki állomány számára. Az azonban elengedhetetlenül fontos lenne, hogy az elkezdődött folyamatok, ne egy típuscsere szintjén rekedjenek meg, hanem mindazon hátterek biztosítása is megvalósuljon, mind szakmailag, képzésileg, mind pedig infrastrukturálisan – például az új hangárkomplexum felépítésével – melyek minőségi szinten és formában garantálnák a helikoptertípusok igényelte paradigmaváltást, a hosszú távú, biztonságos, balesetmentes feladat-végrehajtások érdekében.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.