Sikeres gyakorlaton vannak túl a szolnoki helikopteresek

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Tizenkét repülési napon több mint 300 repült órát teljesítve és több mint negyvenezer 7.62 mm-es lőszert és rakétákat ellőve a bakonyi lőtéren, véget a Fire Blade 2017 többnemzeti helikopteres gyakorlat.

Az elmúlt két hét eredményeiről Szűcs Pál ezredes a Fire Blade 2017 gyakorlatvezetője beszélt portálunknak:

Számunkra ez egy nagyon fontos gyakorlat volt, hisz mindig keresünk egy-egy olyan lehetőséget, amellyel a helikopter pilótáink, személyzeteink fejlődni tudnak és mindig egy magasabb képességet tudnak elérni. Ezért is éltünk az Európai Védelmi Ügynökség lehetőségével, ez indult az elméleti képzésekkel, ezt követően pedig ezzel a gyakorlattal. A mostani célunk volt, hogy egyrészt tréning repüléseket tudjunk biztosítani, másrészt pedig azokat a légi eljárásokat, harceljárásokat be tudjuk gyakorolni amelyek a különböző szabályozókba, szabályzatokban vannak. Úgy gondolom hogy ez sikerült, ezalatt a két hét alatt mind elméletileg, mind gyakorlati ismeretekben és repült órákban is gyarapodtak a pilóták akár a magyarok, akár a külföldiek. Tartottunk egy nagyon rövid értékelést, a különböző nemzetek részéről, hogyan is érték el ők a céljaikat,a visszajelzések nagyon pozitívak voltak.

Hasonló jó eredményekről számolt be Simon Péter alezredes, a kitelepült erők parancsnokának repülő helyettese is:

Azt mondhatom a gyakorlat repülőszakmai szempontból sikeresen zárult, a történtek értékelése hetekig fog még tartani, nyilván egészen részletekbe menően a logisztikától kezdődően a repülőműszaki kérdéseken át a légiirányítási, szervezési kérdéseken, a gyakorlat szervezésével, biztosításával bezárólag végig fogunk értékelni minden szakterületet.  Azonban amit elmondhatok, az eddigi visszajelzések alapján 80%-ban pozitív és 20%-ban pedig a fejlődni való rész jött át, mint külföldi vélemény, ami azt gondolom, hogy akár ezt a gyakorlatsorozatot tekintve is átlagon felülinek mondható. – fogalmazott az alezredes.

Simon Péter személyes benyomásait is megosztotta az elmúlt két hétről, elmondta: külön szeretek többnemzeti kötelékben dolgozni, mert a saját kiképzési rendszerünket saját magunk ismerjük, viszont mivel a különböző külföldi nemzetközi missziókban jártas helikopter erőkkel együtt kell működjünk, hogy élve tartsuk hivatásunkat, szakmánkat erre a legjobb lehetőség egy ilyen gyakorlat. Ilyen vagy ehhez hasonló eseményeket évente legalább egyszer meg kell tartanunk azért, hogy a helikoptervezetőink fejlődhessenek. Ez, ebben a két hétben nagyon jól működött, nagyon remélem, hogy a jövő évben lesz egy ugyanilyen gyakorlat, amikor az ezévi tapasztalatokat beleépíthetjük a kiképzési rendszerünkbe.

A gyakorlat egyik legfontosabb kihívásának az angol nyelv használatát nevezte meg Simon Péter alezredes, melyről elmondta: nagyon ritka az, hogy két hétig folyamatosan angolul beszélünk. Bizonyos nyelvi korlát még létezik azoknál a pilótáknál is, akik egyébként nap mint nap a légi irányítással angolul kommunikálnak. Ilyenkor angolul kell felkészülni, értékelni a repüléseket, ez nagyobb nyomást jelenthet egy egy személyzetre nézve. Éreztem a hajózó kollégáimon, de a különleges műveleti katonákon is, hogy fáradnak a vége felé. Nem véletlenül két hétben áll meg egy ilyen gyakorlat, ilyenkor szusszannunk kell egyet, értékelni, hogy hogyan tovább, merre tovább és szükség van egy pici pihenésre azért is, hogy érlelődjön az a feltapadt tudás, ami ez alatt a két hét alatt összejött.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.