II. Veszprémi Honvédelmi Nap EGÉSZ NAPOS SEREG-SZEMLE VESZPRÉMBEN

2017. máj. 20. szombat

9:0016:00
Helyszín:
Laczkó Dezső Múzeum – Tanulmányi Raktár, Veszprém, Török Ignác u. 5.

II. Veszprémi Honvédelmi Nap

Egész Napos Sereg-szemle Veszprémben

2017. május 20., szombat 9-16 óra

 

A Laczkó Dezső Múzeum 2017. május 20-án, szombaton 9 és 16 óra között rendezi meg a II. Veszprémi Honvédelmi Napot. A program civil összefogás eredményeként számos hagyományőrző csoport, magángyűjtő közreműködésével és a Magyar Honvédség támogatásával valósul meg. Az egész napos sereg-szemle során a látogatók megismerkedhetnek a múltbéli és a jelenkori katonaélet eszköztárával, tárgykultúrájával, érdekes relikviákat és modern katonai használati tárgyakat tekinthetnek meg és próbálhatnak ki. Hasznos ismertekkel és élményekkel gazdagodhatnak az ingyenes programra kilátogatók.

A II. Veszprémi Honvédelmi Nap ünnepi megnyitóval veszi kezdetét, melyben a résztvevőket köszönti Brányi Mária Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere és S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató. A rendezvényt megnyitja Gulyás Zoltán dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese. A megnyitó részeként Rainer Pál történész (LDM) megemlékezik az I. világháborús Kostanjevica-i hadszíntér eseményeiről. Az ünnepi programon közreműködik a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar.

Az első kiemelt programelem a Veterán járművek felvonulása, melyek a Török Ignác utcától egészen az Óváros térig közlekednek, itt is lehetőséget biztosítva a járművek megtekintésére.

A megnyitó ünnepséget követően kezdetét veszik a tematikus programok, melyek során alaki bemutató, előadások, tárlatevezetések, rendőrségi és katonai szituációs bemutatók követik egymást. Így például, Kositzky Attila nyá. altábornagy előadása vagy a Rendőrség taktikai bemutatója, Rainer Pál tárlatvezetése a Tanulmány Raktárban (LDM- Militária gyűjtemény).

A nap folyamán 9 órától egészen 16 óráig a kiállítók, hagyományőrző csoportok, a Rendőrség és Magyar Honvédség egységeinek munkatársai várják a látogatókat. Információkkal szolgálnak tevékenységükről, érdekességekkel ismertetik meg a látogatókat.

A gyerekeket és családokat Katonai- Totóval várják a szervezők, a feladatlapokat a rendezvény bejáratánál vehetik át, a helyes megfejtők között a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ támogatásával értékes ajándékok kerülnek kiosztásra.

A nap zárásaként az MH Légierő Zenekarának Big Band koncertjét hallgathatják a program résztvevői.

A rendezvény unikalitását a számos közreműködő önzetlen segítsége által megvalósuló ingyenesség és a téma különlegessége adja. Egy udvarnyi területen összpontosul múlt és jelen, a hadászat és a béke szellemisége.

 

KOSTANJEVICA 1917-2017

Száz esztendővel ezelőtt, az I. világháborúban, 1917. május 23-25. között, a X. isonzói-csata során, a Doberdói-fennsík folytatását képző Karszt-fennsíkon található Kostanjevica községnél (napjainkban Szlovénia) aratta legnagyobb győzelmét a m. kir. 41. honvéd hadosztály. A győzelemből alaposan kivették a részüket Veszprém háziezredei: a 31. honvéd gyalogezred és a 41. (korában 7.) honvéd tábori tüzérezred is. Az olasz haderő előretörése Isztria felé nem sikerült. A honvédek 48 óra alatt 17 olasz rohamot vertek vissza, az ellenségtől már megszállt állásaikat visszafoglalták és megtartották. Erről emlékezünk meg a Honvédelem Napján.

Rainer Pál történész

(LDM)

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.