Kezdődik az aktív 2012-es év

Szerző: Balogh Ákos ; Idézetek forrása: honvedelem.hu

Holnap február másodika, a népi hiedelmek szerint ekkor bújik elő barlangjából a medve, és ha meglátja árnyékát, akkor vissza megy még aludni egy kicsit és bizony még negyven napig hideg tél lesz. Ha az idő borús a medve kint marad és hamarosan eljön a várva várt tavasz.

Mi most megelőzve a barna négylábút jelentjük, hogy „felébredtünk téli álmunkból”, nem „bújunk vissza a barlangunkba” és a februári hónaptól kezdődően újra igyekszünk rendszeresen friss érdekes cikkekkel, fotókkal feltölteni a weboldalt.

Az „átaludt” januári hónap helikopteres eseményeiről pedig egy rövid összeállítást készítettünk a www.honvedelem.hu weboldal írásai alapján:

Január 10. kedd, elkezdődtek a kiképzési repülések:

„A szolnoki hajózóállomány, akik már túl vannak az év eleji szakmai ismeretfelújító továbbképzésen és a sikeres elméleti vizsgán, a rendhagyó eligazítást követően megkezdték a gyakorlórepülést mind a harci, mind pedig a szállítóhelikoptereken. Az eseményen résztvevő Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke utasként maga is részt vett az egyik első repülési feladat végrehajtásában, melynek során helikoptervezető-oktatók ellenőrizték egymást, bonyolult időjárási viszonyok között.”

Január 12. csütörtök, hazatért Afganisztánból a Légi Kiképző Csoport (AMT – Air Mentor Team) ötödik váltása:

„Mintegy hétórás repülőút után érkezett meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra január 12-én az Afganisztánból hazatért Légi Kiképző Csoport (AMT – Air Mentor Team) ötödik váltása. A tizenkét tagú csapat – négy hajózó, hat műszaki, illetve egy-egy nyilvántartó és tervező tiszthelyettes – tavaly augusztus 23-án utazott ki Kabulba, hogy folytassa az elődei által másfél éve megkezdett munkát: az afgán légierő harcihelikopter-vezetőinek képzését, melynek szerves része a műveleti bevetéseken történő repülések végrehajtása is.”

 

Január 21. szombat, hazatért Afganisztánból a Légi Tanácsadó Csoport (Mi–17 Air Advisory Team, AAT–1):

„A tavaly augusztusban útjára indított Légi Tanácsadó Csoport (Mi–17 Air Advisory Team, AAT–1) Pelczéder Gyula alezredes vezette első csapata január 21-én este lépett újra magyar földre – az őket fogadó elöljárók, kollégák, családtagok és barátok nagy örömére.”

Ablak bezárása

Január 24. kedd, köszöntötték a misszióból hazatérőket a Helikopter Bázison:

„Műveleti területen feladatukat befejezték, hazaérkeztek Afganisztánból a Kabuli Nemzetközi Repülőtéren szolgált AMT–5 és a shindandi bázison települt AAT–1 tagjai. A tiszteletükre rendezett visszafogadó ünnepségen családtagjaik, barátaik és katonatársaik mellett részt vett többek közt Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) törzsfőnöke, Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka és Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége missziós tagozatának az elnöke is.

Összesen húszan fejezték be most külföldi szolgálatukat; az MH Mi–35 Légi Kiképzési Támogató Csoport (Air Mentor Team – AMT) ötödik váltásának parancsnoka Rolkó Zoltán alezredes, az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisory Team – AAT) első váltásáé pedig Pelczéder Gyula alezredes volt.”

http://www.honvedelem.hu/container/gallery/03_1327419177.jpg

Január 26. csütörtök, Ittebei Kiss József hadnagyra emlékeztek:

„A névadó Ittebei Kiss József hadnagy születésének 116. évfordulójára emlékeztek január 26-án, csütörtökök a szolnoki helikopterbázison. Az ünnepségen részt vettek a bázisra települt alakulatok elöljárói is.

Az ünnepségen résztvevő Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság december 1-jén kinevezett parancsnoka – aki ezt a napot választotta arra, hogy csapatlátogatáson vegyen részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison – Sáfár Albert dandártábornokkal, légierő haderőnem főnökével együtt helyezte el az első koszorút Ittebei Kiss József hadnagy emléktáblájánál. Ezt követően Lamos Imre dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka, illetve a helyőrségben települő alakulatok parancsnokai is koszorúztak.”

http://www.honvedelem.hu/files/9/30036/szolnok_also.jpg

Január 30. hétfő, Lükő Zsolt posztumusz hadnagyra emlékeztek:

„Lükő Zsolt posztumusz hadnagy emléke előtt tisztelegtek halálának negyedik évfordulóján Szelevényen. A községben élők örök időkre szívükbe zárták az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bátor katonáját, aki a 2006-os tavaszi árvíz idején bajtársaival mentette itt az emberi életet, az értékeket. Rá két évre Lükő Zsolt szolgálatteljesítés közben elhunyt. A hős katonáról parkot neveztek el a településen, nevét márványtáblába vésték. Pánczél Ferenc polgármester kijelentette: Lükő Zsoltnak és katonatársainak köszönhető, hogy az árvíz nem pusztította el Szelevényt.”

http://www.honvedelem.hu/container/gallery/08_1327946539.jpg

Január 31. kedd, Négy éve történt…

Ablak bezárása„2008. január 31., csütörtök fekete nap volt a Magyar Honvédség életében: ezen a napon gyakorlatozás közben, 18.19-kor súlyos balesetet szenvedett a légierő egyik Mi–8-as helikoptere Törökszentmiklóstól 8 kilométerre, Óballa mellett. A tragédiában Lükő Zsolt főtörzsőrmester (posztumusz hadnagy) életét vesztette, további három katona pedig megsebesült.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó Mi–8-as helikopter éppen egy kiképzési feladatot hajtott végre egy másik géppel, amelynek értelmében mindkét gépnek le kellett volna szállnia. A helikopterek a szükségreptéren való landolást gyakorolták kijelölt fénykapuk között a gyakorlótéren: az első gép e manővert végezte, amikor az oldalára borult, majd kigyulladt. A másik helikopter személyzete ezt követően azonnal visszafordult a bázisra, és haladéktalanul jelentette az esetet rádión. Ekkor azonban már sajnos késő volt.

A lezuhant helikopteren négyen tartózkodtak: közülük hárman élték túl a balesetet, egyikük könnyebb, ketten súlyos sérülésekkel. A negyedik katona, a fedélzeti mechanikus Lükő Zsolt holttestét a teljesen kiégett roncsból emelték ki, miután a helyszínre nagy erőkkel kiérkezett tűzoltók eloltották a lángokat. A súlyos sérültek mellkasi, illetve fejsérülést szenvedtek: a legszerencsésebben az a katona járt, aki zúzódásos könnyű sérülésekkel megúszta a szörnyű balesetet.

A tragédiának a helikopteren utazókon kívül nem voltak részesei, mivel a jármű Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik lakatlan területén zuhant le. Lükő Zsoltot szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Ácsteszéren temették el 2008. február 12-én katonai tiszteletadással, több száz gyászoló részvételével.

Az utóbb hősi halottá nyilvánított posztumusz hadnagy 1977. február 24-én született. Orosházán érettségizett, 1997-ben végezte el az MH Szolnoki Katonai Középiskola és Kollégiumot, ahol légijármű-szerelő, illetve fedélzeti fegyverberendezés-szerelő tanulmányokat folytatott. 1997 júliusától hivatásos katonaként az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezrednél szolgált mechanikusként, később fedélzeti mechanikusként. Szakmai pályafutását − átszervezés következtében − az MH 86. Szolnok Helikopter Ezrednél folytatta. Utolsó beosztásában, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison 2007 júliusától rajtechnikusként dolgozott, főtörzsőrmesteri rendfokozattal. 2005-ben kapta meg a Szolgálati Érdemrend bronz fokozatát, 2006-ban pedig az ezüst fokozatot. Szelevényen − ahol ugyanebben az évben hősként vett részt az árvízi mentési munkálatokban − tér és márványtábla őrzi nevét.”

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.