A helikopterek bármikor bevethetőek

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Hegedűs Csaba

A napok óta tartó szibériai hideg és a péntektől várható komoly havazás, a helyenként jósolt 20-30 centiméteres hó miatt készenlétbe helyezték a Magyar Honvédség több alakulatát, és haditechnikai eszközét, köztük az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikoptereit is.

A Helikopter Bázis érdeklődésünkre elmondta, amellett hogy a teljes Magyar Honvédség folyamatosan készen áll a hó helyzet megfelelő kezelésére, a bázis állománya is alaprendeltetéséből fakadóan, a részére meghatározott feladatokat bármikor végre tudja hajtani.

A leesett hó mennyiségétől, valamint ha katasztrófahelyzet alakul ki annak súlyosságától függően több feladattal is megbízhatják a bázis katonáit. Ilyen például a hó által elzárt területekre élelmiszerkészletek, gyógyszerek kiszállítása, sürgősségi betegszállítás, továbbá a katasztrófa sújtotta területek légi felderítése, a lakosság evakuálása vagy eltűnt személyek légi felkutatása-mentése.

Megtudtuk azt is, hogy a jelenlegi készenlét nem igényel külön felkészítést sem a technikai eszközökön, ugyanis a helikoptereken már végrehajtották a téli időszakra vonatkozó technikai ellenőrzési munkafázisokat, sem a személyi állomány részéről, mert a feladatba bevonható személyzetek folyamatosan fenntartják ez irányú jártasságaikat.

Ennek ellenére: „A hóesésben történő repülés mindenképpen bonyolultabb, mint a „jó idős”repülés. Nehezebb a navigáció, illetve a vezetés jóval több figyelmet igényel a személyzet részéről. A helikopter hajtóművei és forgószárnya hajlamos a lejegesedésre, ezért ilyenkor külön figyelmet kell fordítani a jégtelenítő berendezések üzemeltetésére, ellenőrzésére. A leszállást is nagyobb figyelemmel kell végrehajtani, mert a helikopter ilyenkor felkavarja az alatta lévő porhót, ami jelentősen lerontja a térbeli tájékozódást.” – fogalmaz a bázis.

A mostani rekord hideg és várható nagy mennyiségű hó hullása nem okoz nagy meglepetéseket a helikoptereseknek, ugyanis az elmúlt jó néhány évben többször is, legutóbb 2000-ben a Miskolc környékén kialakult hó helyzetben segítettek a szolnoki alakulat helikopterei. Ekkor személy-és élelmiszerszállítási feladatokat láttak el.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.