Megmutatták mit tudnak!

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos , Benedek Levente ; Videó: szolnoktv.hu

2012. szeptember 13-án zárult a két hete kezdődő Logical Decision 2012 elnevezésű nemzetközi helikopteres gyakorlat. Az esemény VIP napja látványos képességbemutatóval, a gyakorolt eljárások ismertetésével ért hivatalosan véget. A bemutatót megtekintette Sáfár Albert dandártábornok a légierő haderőnem főnöke is.

Bár a zárónap az időjárást illetőleg nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, hiszen a csütörtöki napon érte el Magyarország területét egy jelentősebb hidegfront, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a gyors reagálásnak és kiváló szervezőkészségnek köszönhetően sikeresen átszervezte és végrehajtotta a kiképzési repülést melyben mind a négy résztvevő nemzet nyolc helikoptere és közel háromszáz katonája szerepet vállalt.

A látványos bemutatón megmutatták azt a többnemzeti együttműködést, annak minden mozzanatát, melynek gyakorlásáról az elmúlt két hét szólt. „A feladatokra hónapokkal ezelőtt megkezdték a felkészülést; nem rutinból hajtják végre, hanem kemény munka áll mögötte.” – fogalmazott Sáfár Albert dandártábornok.

A fiktív helyzet forgatókönyve szerint egy pilóta-kiszabadítási folyamatot tekinthetett meg a katonai szakemberekből és újságírókból álló „közönség”.

Illusztráció

Ennek során a szárazföldi alakulatok bemutatták két elfogott pilóta kiszabadítását, a légi személyzetek pedig a helikopterek alkalmazását ellenerő leküzdésére.

Így többek között harcihelikopteres biztosítás, gyorsköteles kiemelések, és kirakások is végrehajtásra kerültek. Ahogy Simon Péter őrnagy a gyakorlat igazgatója fogalmazott: „A harci alkalmazási szakág legbonyolultabb feladatait hajtották végre a külföldi kollégákkal.”

A sikeresen végrehajtott gyakorlat egy remek lehetőség volt a katonai helikopterek együttes alkalmazásának összehangolására, mely harctéri tapasztalatok alapján kiemelten szükséges a műveleti területeken.  Így  tehát remélhetőleg a több éves hagyományt folytatva jövőre is megrendezésre kerül a harcászati gyakorlás.

Illusztráció

Lamos Imre dandártábornok a Helikopter Bázis parancsnoka az eseménnyel kapcsolatban kifejtette: „Minden nemzetnek megvolt a saját feladata, volt, aki az egészségügyi mentést végezte, más a területet biztosította, volt, aki az ellenséges területről menekítette a bajba jutott személyzetet, tehát ez egy komplex és megtervezett, összetett gyakorlat volt.”

A végrehajtói állomány részére a hivatalos programok befejeztével egy baráti záróünnepség is megrendezésre került egy úgynevezett „hangárparty” mely során a barátságok elmélyítésére és egy kis jól megérdemelt lazításra is lehetőség adódott.

[hana-flv-player video=”http://www.szolnoktv.hu//spots/hir/hir_120913_04.flv” width=”600″ description=”” player=”5″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” /]

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.