Kidolgozták a Nemzeti Katonai Stratégiát

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente

2012. szeptember 21-én egy ötpárti egyeztetést követően, sajtótájékoztató keretében, a Honvédelmi Minisztériumban jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy az elmúlt hónapok alatt a honvédelmi kormányzat kidolgozta a Nemzeti Katonai Stratégiát. A miniszter fontos mérföldkőnek nevezte a megújult dokumentum és az abban foglaltak megalkotását.

A Nemzeti Katonai Stratégia egyfelől stratégiai hiánymutatás a Magyar Honvédség számára, másfelől  pedig tájékoztatást ad szövetségeseinknek és természetesen minden magyar állampolgárnak is, ezért fontos ennek időszerű megújítása. A dokumentum egyébként már 2009 óta létezik, hiszen akkor is elkészítette a kormányzat, azonban ez nem számolt a 2008 végén megindult gazdasági világválság elhúzódó, súlyos hatásaival, melyek kihatással vannak a honvédelmi költségvetés beszűkülésére is.

„Igyekeztünk a stratégiában megjeleníteni azt a szemléletváltást, amely a kormányváltást követően a honvédelem területén bekövetkezett, stratégiai célunkká tettük a magyar honvédség hanyatlásának megállítását, a rendszer stabilizálását és egy szilárd alapokon nyugvó fenntartó fejlődési pályán történő elindítását.” – fogalmazott Hende Csaba.

A honvédelmi vezetés mindehhez meg kívánja erősíteni nemzeti önerőnket, hatékonyan alkalmazható képességekkel és kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderő kialakításával, amit egy jól működő önkéntes tartalékos rendszer egészít ki.

Ezen kívül, a gazdasági realitásokat figyelembe véve, a jelenlegi kormány módosította az előző kormány irreális vállalását és határozatban kötelezte el magát arra, hogy a Magyar Honvédség jogszabályban foglalt és egyéb nemzetközi kötelezettségeinek teljesítése érdekében a 2016-os költségvetési évig fenntartja a honvédelmi költségvetés nominális értékét.

A szaktárca vezetője hangsúlyozta, hogy ezen döntés szembe megy a nemzetközi trendekkel, hiszen minden ország a honvédelmi költségvetés lefaragásával igyekszik a válság hatásait kompenzálni.

A 2016-os időszakot követően további emeléseket terveznek, azaz 2016-tól a GDP-hez mérten évi 0,1%-os növekedést irányoz elő a most elkészített stratégia. Így 2022-re a GDP 1.39%-át éri el honvédelmünk költségvetése.

A honvédség jelenlegi állapotát illetőleg Hende Csaba elmondta, hogy az vegyes képet mutat. Elavult, kifutó haditechnika ugyanakkor egyre több és több a nemzetközi műveleti tapasztalattal rendelkező katona jellemzi, így alapvető és mulaszthatatlan szükség van a haderő fejlesztésére. Továbbá a hosszú távú események kiszámíthatatlansága is felértékeli a haderő szerepét, így „csak egy erős magabiztos, önmagára joggal büszke haderővel tud hazánk és a szövetség szolgálatára lenni a Magyar Honvédség.”

„Az új nemzeti katonai stratégia ezt a szemléletet tükrözi és irányt ad a magyar honvédség megújításához.” – teszi hozzá a miniszter.

Mindezen felül az új stratégia lehetővé teszi, tekintettel arra, hogy ismert az a tény, hogy az elmúlt évtizedekben több katonai szakág is leépítésre került, hogy a biztonsági helyzet esetleges romlása esetén a nemzetgazdaság által biztosított plusz források igénybevételével, viszonylag rövid időn belül legyünk képesek a  helyzet megkívánta katonai képességek kialakítására.

Az új Nemzeti Katonai Stratégia egy hosszadalmas egyeztetési folyamat végén a honvédelmi miniszter reményei szerint még idén az országgyűlés elé kerül, ahol egy határozattal fogadják majd el.

Bár a katonai stratégia egészében vizsgálja és igazítja útba a honvédséget, jelenleg külön és igencsak kiemelkedő problémát jelent az ország katonai helikopteres állományának helyzete.

A sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban a szaktárca vezetője nem mondott információkat, azonban az elmúlt napokban amerikai látogatása során a miniszter megtekintette és kipróbálta  a hazánknak térítésmentesen felajánlott UH-1N helikoptereket, melyeknek csupán javítási, rendszerbe állítási és kiképzési költségeit kéne Magyarországnak fedezni.

A látogatás alatt kint tartózkodó magyar médiának Hende Csaba elmondta, hogy a hír hallatára több európai helikoptergyártó is kedvező ajánlatot tett, valamint ismételten kiemelt lehetőségként kezelik a meglévő orosz helikopterek nagy összegből történő felújítását és további üzemeltetését.

Amíg döntés nem születik pedig kereshetjük az új Nemzeti Katonai Stratégiát a minisztérium honlapján, melyre minden építő jellegű észrevételt, hozzászólást szívesen fogad a minisztérium a magyar állampolgároktól.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.