Közös együttműködés a túlélők és a helikopteresek között

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Benedek Levente

Augusztus utolsó hetében kezdődött a Deep Survival 2012 elnevezésű szárazföldi túlélő gyakorlat, melynek célja megtanítani az ellenséges területen történő túlélésre, menekülésre és a saját csapatokhoz való visszajutásra (úgynevezett SERE – Survival, Evasion, Resistance, Escape) a résztvevőket. A kiképzés a múlt hét végén zárult.

A gyakorlatot 2006 óta minden évben kétszer rendezik meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj közreműködésével Táborfalván.

2012. szeptember 5-én különleges ponthoz érkezett az esemény. A hét elején kezdődő Logical Decision 2012 többnemzeti helikopteres kiképzés és a Deep Survival 2012, melynek a kezdetektől Bali Tamás alezredes a vezetője egy közös feladatot hajtott végre, mely természetesen mindkét gyakorlat számára hasznos volt.

A nemzetközi helikopteres nyitókötelékből (erről korábbi cikkünkben olvashattatok) kiválva délután 16 óra 25 perc környékén a táborfalvai gyakorlótér légterében egy magyar Mi-8-as szállítóhelikopter a túlélőkiképzésen résztvevő állomány MEDEVAC (harctéri egészségügyi kiürítés) kiemelésére indult. A feladatban elsőként a túlélők kiemelésére a földről rádión behívták a helikoptert, mely a megadott helyen felderítette őket, majd többször fordulva kiemelte és a táborfalvai lőtér sportpályáján kirakta a katonákat, ezzel szimulálva a saját csapatokhoz való visszajutást.

Szinte még vissza se érkezett a szolnoki bázisra a feladatot végrehajtó helikopter, már indította is hajtóműveit egy magyar Mi-24P harcihelikopter, valamint egy szlovák Mi-17-es szállítóhelikopter.

Feladatuk szintén együttműködésben zajlott a túlélőkiképzéssel.

A felszálló két helikopter kötelékrepülésben a harcihelikopter vezetésével, biztosításával felderítette a túlélő állomány kiemelésére majd kirakására megfelelő, kijelölt területeket, utána pedig a Mi-24-es folyamatos támogatása mellett (ez valós műveleti területen éles tűztámogatást jelent) végrehajtotta a kiszabott feladatokat.

Az hogy két nemzet együttesen teljesítette ezt a repülési feladatot nagy jelentőséggel bír, hiszen megismerik egymás eljárásait, szabályait, a felmerülő problémákat később megbeszélhetik, hibáikat javíthatják, tanulhatnak egymástól.

Mivel egy afganisztáni műveleti területen a sérült katona mentése szintén több nemzet együttes részvételével folyik, a most gyakorló állomány mind a helikopteres mind a sérültet szimuláló túlélőkiképzésen résztvevők nagyobb eséllyel, sikeresebben menthetőek ki, hiszen igaz tényleges sérülés nélkül, de éltek már át hasonló helyzetet…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.