Nemzetközi környezetben bizonyították tudásukat

Szerző ; Fotó ; Videó: Benedek Levente

Harmadik alkalommal vett részt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Tobruq Legacy 2017 elnevezésű többnemzeti, éleslövészettel egybekötött légvédelmi hadgyakorlaton.

Idén Mistral típusú légvédelmi rakétarendszerrel volt jelen a csehországi Hradiště lőtéren az alakulat kijelölt állománya, akik már hetekkel ezelőtt megkezdték a felkészülést a hazai gyakorlótereken. A Tobruq Legacy 2017 leglátványosabb eleme, bár kétség kívül a július 19-i éleslövészet volt, ehhez a győriek számára előbb helyőrségükből, szakmai kifejezéssel lábon, több mint 500 km-t kellett megtenniük a technikai eszközökkel.

Csehországban, a magyar alakulat mellett, a csehek, az amerikaiak, illetve a szlovákok hajtottak végre lövészetet, a helyszínen voltak még a litvánok is ám ők nem vettek részt a 19-i napon. Légvédelmi rakétás alakulatunk három részletben összesen 6 db rakétát indított. Első körben két darabot az úgynevezett NATO harcászati ellenőrzési program (TACEVAL – Tactical Evaluation) részére, ennek a programnak az a feladata, hogy a NATO nemzetekhez tartozó és szövetségi műveletekre felajánlott katonai eszközök és egységek harcászati képességeit és műveleti alkalmazhatóságát mérjék fel. Mindegyik rakétát FLG-5000 típusú világító aknagránátra indították, bár a 2015-ös lövészeten drón célokra lőttek, azok megsemmisülése így látványosabb volt, ennek ellenére nem egyszer szemmel látható volt, amikor a rakéták harci része elműködött. Második körben négy rakétaindításra került sor a nemzeti éleslövészet keretében. Az indítások közül valamennyi sikeres volt.

Az amerikaiak a HMMWV alvázra épített AN/TWQ-1 Avenger rakétarendszer .50-es kaliberű (12.7mm) M3P típusú gépágyújával lőttek, a szlovákok vállról indítható Igla rakétával, a csehek pedig Sztrela-2, RBS-70 illetve Sztrela-10-es rakétákkal.

Az éleslövészet előtt még egy fiktív szcenárió szerint települési gyakorlatot is végrehajtottak katonáink a nemzetközi gyakorlat részeként, ennek során amerikai AH-64 Apache, valamint cseh Mi-24 típusú harci helikopterek biztosította légi célokra gyakorolták a tüzelőállások kialakítása után a célok leküzdését. A helyszínen megtudtuk, több szempontból is hasznos nemzetközi környezetben szövetségeseinkkel együtt gyakorlatokat végrehajtani, ugyanis bár nem egyszer lepték meg a helikopter pilótákat a rakétaezred katonái, ugyanakkor az Apache személyzete is egy két alkalommal tudott meglepetést okozni, azaz lehetőség nyílt a különböző technikai eszközök képességeinek, a kezelő szakszemélyzetek tudásának megismerésére és továbbfejlesztésére.


Ezúton szeretnénk megköszönni, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred elöljáróinak, illetve sajtótisztjeinek a segítséget, illetve gratulálunk a feladat kiváló teljesítéséhez!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.