Get Adobe Flash player

12 Mi-24-es nagyjavítására írtak ki pályázatot

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: lhsn.hu archív

Elérhetővé vált az a közbeszerzési kiírás mely a Magyar Honvédség 12 db Mi-24-es harcihelikopterének komplex ipari nagyjavítására, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtására keresi a befutó pályázót.

Hosszasan ment a huza-vona a magyar katonai helikopteres képesség megújításának, és/vagy életben tartásának lehetőségeiről, most végre úgy tűnik a korábbi szállítóhelikopterek nagyjavítását követően realizálódni látszik a 2012 végén elvesztett és egyszerűen a kukába dobott magyar harcihelikopteres képesség visszaállítása, az az a Mi-24-es helikopterek nagyjavítása is. Persze mindez nem tekinthető a helikopteres képesség problémájának teljes megoldásának, de így jó 8 évet nyernek a döntéshozók, egy új technika beszerzésére és rendszeresítésére.

 

Az szinte egészen bizonyosan látszik, hogy hazai vagy EU-n belüli pályázó cégek egyáltalán nem indulnak jó eséllyel, sőt valószínűleg semmilyennel sem, hiszen a pályázóknak az elmúlt három évben öt nagyjavított Mi-24-es harcihelikoptert kell referenciaként felmutatniuk, erre aligha van lehetősége másnak, mintsem az orosz gyártónak.

A pályázati kiírás egyébként 6 db Mi-24P és opcionálisan egy két éves időtartamon belül még 6db Mi-24V nagyjavítására szól, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtására. Szükség is lesz ezekre a szolgáltatásokra, hiszen, jószerivel sem alkatrészek, sem fegyverzeti anyagok, sem kiszolgáló eszközök, sem szakszolgálati engedéllyel rendelkező kiszolgáló személyzet és pilóta sincs jelenleg a honvédségben a típusra. Az alkatrészeket és meglévő fegyverzetet inkurrenciaként értékesítették kilós hulladékáron, a személyzetek pedig vagy már nincsenek a seregben vagy pedig típusátképzést követően szállítóhelikopteren folytatják pályafutásukat. Kétség kívül nem  csupán egy egyszerű nagyjavítás a megoldás a képesség pótlására, az újból rendszerbeálló gépek pedig a szállítóhelikopteres képességben is fennakadásokat okozhatnak majd, hiszen ha a szállítóhelikopteres állomány egy részét visszahelyezik a harcihelikopterekre, akkor a Mi-8/17-es típust repülőknél akad majd némi létszámhiány…

A 6db Mi-24P egyébként azt jelenti, hogy valamennyi az NDK-tól 1995-ben megörökölt oldalgépágyús harcihelikoptert repülőképessé teszik, ez persze azért is érdekes mert a gépekből 4db ez idáig a szabad ég alatt legkevésbé sem megfelelő körülmények között várta sorsa jobbra fordulását, ugyanakkor szinte alig van bennük repült idő…

A pályázat augusztus elején zárul, így a sikeres elbírálást követően akár már jövő tavaszra hazaérhetnek a nagyjavított Mi-24-esek, ha pedig minden elhangzott szó valósággá válik, akkor a két részletben megvalósuló felújítás második körében nagyjavításra indul újabb 6 Mi-24V helikopter…

18 Hozzászólás: Egy tucat harcihelikoptert nagyjavíttatnának

 • Hát ez szánalmas…. Szlovákia is lehagyott már minket haderőben…. nem szégyen??? DE! HATALMAS!

  • Huba:

   Nem hagytak le.
   Gondolom a Black Hawk beszerzésük miatt a vélemény. De el kell szomorítsam, mert a Black Hawk csak egy szállító helikopter – nem is a legjobb, nem is a legnagyobb -, míg a Mi-24-es egy csatahelikopter – nem a legmodernebb, de azért elég sokoldalú. Nagyban növelni fogja ez a tucat gép a magyar haderő ütőképességét.

   • Bognár János:

    Tévedés. A Black Hawk jelenleg a legjobb, legsokoldalúbb közepes szállító heli. A Hind meg csatahelinek is gyenge, sokoldalúnak sem lehet nevezni.

    • Soós István:

     Állj oda a 30mm-es gépágyú mellé, amikor lő. A 4×32 csöves UB-32 is elég nagyot üt. A Mi-24 fegyverzete nem gyenge, az élettartama alacsony. A semmihez képest még ezek az elektronikusan nem túl korszerű gépek valóban emelik a hadrafoghatóságot

 • Gaudi:

  Képességnövelés nélkül (éjszakai bevethetőség minimum) semmi értelme, 2017 van ám, csak mondom.

 • Warlimont:

  Ha nem fejlesztik a gépeket a nagyjavítás során, akkor semmi értelme az egésznek, pénzkidobás. Ezeknek a gépeknek így nulla a harcértéke, bármilyen manpads rakéta lelövi.

 • Desertfox:

  Ti okoskodo “okosak”. Képzeljétek el hogy ezek a semmire jó helikopterek, arra mégis csak jók hogy lehet rá személyzetet képezni és gyakorolni vele hadmozdulatokat , harci körülményeket 2017.

  Brümögve a kádba igen nehéz bevetést szimulálni.
  6 db már valami.
  későbbiekben fel lehet szerelni őket ,de most vissza kéne állitani a képességet. Értitek vagy ugatni fogtok ? ?

  • molnibalage:

   Láthatólag neked nincs fogalmad a témáról, de semmi. 40 éves konfig sincs meg, mert ATGM sincs. Ennek kurvára semmi értelme…

  • Máté:

   Hát ha lenne valami rálátásod a dologra akkor tudnád, hogy ezeknek semmi értelme, 2017-et írunk és a helikopteres képesség csak egyre lejjebb süllyed. Most visszamegy a 10 évvel ezelőtti szintjére! Pilóták egyre öregednek, képzetségi szintjük a nyugati társaikhoz képest sokkal alacsonyabb a fejlett képességek hiánya miatt.

 • laboda:

  Én személy szerint nagyon örülök hogy valami irányban végre elindultunk már! Lehet hogy nem modern csilli villi gépek lesznek,de ahogy írták az imént. kiképzésre tapasztalat szerzésre ideálisak.

 • Desertfox:

  Molnibalage tőled nem vártam mást 😀

 • ha legalab fejlesztik a gepeket akor felszerelhetnek valami modern geppuskaval vagy raketaval

 • Huba:

  Végre egy jó hír.
  Kétség kívül jobban megéri felújítani azt ami van, mintsem méregdrágán új gépeket vásárolni.

 • Hetyei ferenc:

  Én például olvastam az lhsn.hu oldalán hogy annak idején az oroszok felajánlották hogy modernizálnak egypár helikoptert magyarországnak de az akkori magyar kormány vagy honvédség köszönte de nem kért belőle és most tessék itt az eredménye se harci helikopter se pilóta sincsdvözlettel hetyei ferenc

 • Hetyei ferenc:

  Én például olvastam az lhsn.hu oldalon hogy az oroszok felajánlották magyarországnak hogy néhány hhelikoptert modernizálnának de az akkori kormány vagy honvédség nem fogadta el, most se mi-24-es se pilóta nincs erre a típusra köszönettel hetyei ferenc

 • Bognár János:

  Sajnos most már késő. A gépek kint rohadtak sok sok évet. Persze repképessé lehet őket tenni jó sok pénzért, de nagy kérdés a fegyverzet. Mivel nincs, így azt is meg kell venni újra. Mivel se jó gép, se fegyverzet, se személyzet, se kiszolgáló eszközök, akkor már inkább új fegyverrendszert kell beszerezni. Ha csak nagyjavított gépek lesznek a beépített géppuskával és örökölt /kölcsönvett UB blokkokkal , akkor inkább hagyni kell a fenébe. Az meg nettó hülyeség hogy gyakorolni meg repülni jó. Igenis ne gyakoroljanak 0 harcértékű sétahelikopterekkel méregdrágán.
  Kb mintha rohadna az udvaron egy 30 éves Barkas, elviszed egy műhelybe ahol 2 millió forintért felújítják az utolsó csavarig, de 3 millióért meg vehetnél egy korszerű klímás , extrás Daciát. Persze menni fog a barkas, de attól még az egy szar barkas marad.

 • Zoso:

  Új gépek beszerzése politikai döntés elsősorban, másodsorban hosszú évtizedekre való elköteleződés.
  Nyilván ezt is mérlegelni kell.
  Az ide írók is tudják, hogy milyen típusok jöhetnek szóba nagyjából. Hát így kell gondolkodni, meg hogy az ország hadserege nem szimplán technikai kérdés. Az országok közti viszonyrendszer meghatározó és az hogy a haditechnika beszerzése esetlegesen milyen következményekkel járhat és hogy mi magyarok ebben a konstellációban milyen szerepet akarunk játszani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.