A Honvédkórház helipadjára történő leszállást gyakorolták

Szerző: Szabó Miklós; Fotó: Bógyi Zsolt

Manapság nem ritka látvány, hogy egy helikopter a sűrűn lakott települések fölött elrepülve, egy kórház tetején landol. Vitathatatlan előnyökkel jár a betegek, vagy sérültek mentésének ezen módja, ha figyelembe vesszük, hogy milyen fontos az, hogy az első ellátás helyétől a kórházi ellátás helyéig a páciens minél rövidebb idő alatt jusson el, és minél kevesebbszer kelljen átrakni.

Nem ennyire megszokott az, ha ugyanezt egy több mint tíz tonnás katonai helikopter teszi, Budapest egy forgalmas kerületében.  2011. május 10-én ilyen látványnak lehetett szemtanúja az, aki a délelőtti órákban a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ környékén járt. Szerencsére az okot ez esetben nem egy súlyos tömegkatasztrófa jelentette, hanem az arra járó, csupán szemtanúja lehetett az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közös gyakorlásának. Egy jövőbeni nagyobb gyakorlatra történő felkészülés keretében az egészségügyi szervezet a légi egészségügyi kiürítést (MEDEVAC – AIREVAC) gyakorolta, amelyet a szolnoki Helikopter Bázis egy Mi-8 típusú szállítóhelikopterével támogatott, ami képes akár 12 fekvő sérült szállítására. A nap folyamán a feladat egy súlyos járóképtelen, valamint két végtagsérült szállítása, továbbá a kórház részére történő átadása volt. A szolnoki katonáknak nem jelentett újdonságot a helyzet megoldása, hiszen a bázis Szállítóhelikopter Zászlóaljának tagjaként rendszeresen vesznek részt hasonló gyakorlatokon, és nem utolsó sorban, a nap 24 órájában látnak el kutató-mentő szolgálatot két helyszínen, Pápán, és Szolnokon, 3 fő hajózóval, 2 fő ejtőernyőssel és egy egészségügyi szakemberrel a fedélzeten.

Újdonságot jelentett ellenben a leszállás helyszíne. A leszállóhely 2009. novemberi berepülése után, és a szakhatósági eljárások végeztével most kezdhette meg a hajózó állomány a felkészülést arra, hogy ezen, a földfelszíntől harminc méter magasságban, a Honvédkórház tetejére telepített heliporton landolhasson. A jelenlegi gyakorláson a zászlóalj néhány oktató-gépparancsnoka szerzett jogosultságot arra, hogy önállóan végrehajthassa, és oktathassa ezt a nem mindennapi feladatot. A leszállóhely kiválóan alkalmasnak bizonyult arra, hogy akár éles helyzetben is, a kutató-mető szolgálat helikoptere ide hozza, és adja át sérültjeit kórházi ápolásra, megnövelve annak az esélyét, hogy a betegek időben kapjanak minőségi ellátást.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.