Repülőszerencsétlenség helyszínén kutatott a Légi Kutató-Mentő Szolgálat

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Archív , M1 HÍRADÓ , MTI , police.hu

ÖSSZEFOGLALÓ

Két kisrepülőgép ütközött össze vasárnap délelőtt a gödöllői repülőtér közelében, melynek következtében lezuhant mindkét gépen tartózkodó összesen 4 fő életét veszítette. A földi mentőegységek elsőként a Piper PA-28-as kisrepülőgép roncsát találták meg, a baleset másik résztvevőjét egy Cessna 182-est pedig a Magyar Honvédség kutató-mentő helikoptere találta meg. Elsődleges vizsgálati adatok alapján a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője Bajkó Erika elmondta:

„Mindkét repülőgép a gödöllői reptérről szállt fel, a Cessna ejtőernyősöket vitt ugrani, a Piper pedig sétarepülésre indult, fedélzetén három emberrel.  A Cessna már visszatérőben volt feladatáról, amikor a HungaroControl légiforgalmi szolgálat körülbelül 600 méter magasságon elveszítette vele a kapcsolatot, majd értesítették a légi kutató-mentő szolgálatot.

img_6846

Fotó: police.hu

Az első információk szerint a Cessna normál tempóban süllyedt, amikor bekövetkezhetett a baleset. Az ütközés következtében mindkét repülőgép súlyosan roncsolódott, a fedélzetükön tartózkodó négy ember – a Cessna pilótája, a Piper pilótája és két utasa – életét vesztette.

A helyszíni szemle tapasztalata alapján a kisgépek nagy sebességgel, gyakorlatilag függőlegesen, pörögve értek földet, és mindkét repülőgép bal szárnyából még a levegőben letörött egy nagy darab. A szemle megállapításai arra engednek következtetni, hogy a repülőgépek a levegőben, szemből ütköztek, miközben a Cessna leszálláshoz készült, a Piper pedig a felszállást követően emelkedőben volt.”

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala felfüggesztette a gödöllői repülőtér üzembentartási engedélyét a baleset vizsgálatának idejére, annak súlyosságára és a körülmények tisztázatlanságára hivatkozva.

11:50

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint: „Vasárnap 9 óra 28 perckor az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat ügyelete értesítette a Magyar Honvédség Légi Vezetési Központját egy eltűnt kisrepülő miatt. A reggeli órákban Gödöllő térségében összeütközött egy C-182 és egy Piper-28 típusú kisrepülőgép. A honvédségi értesítést követően a légierő ügyeletes parancsnoka elrendelte a szolnoki légi kutató-mentő szolgálat felszállását. A földi kutató egységek a Piper-28-as kisgépet megtalálták, míg a másik kisgép keresésére a honvédség kutató-mentő szolgálata indult. A C-182-es típusú kisgépet 11 óra 25 perckor a légi-kutató mentő helikopter megtalálta, a terepviszonyok miatt azonban nem tudott leszállni, így a földi egységeket a kárhelyszínre irányította, akik a mentést megkezdték.”

repulobaleset

Fotó: M1 HÍRADÓ

11:25

A másik kisrepülőben egy ember veszítette életét, erősítette meg a Katasztrófavédelem. Egy Piper PA-28 (HA-APZ) és egy Cessna 182-es (HA-DIV) a baleset érintettje elsődleges információink szerint.

Gödöllõ, 2016. szeptember 18. A szolnoki légi kutató-mentõ szolgálat helikoptere légi felderítést végez a Gödöllõ és Isaszeg közötti terület felett, ahol két kisrepülõgép ütközött össze 2016. szeptember 18-án. Az egyik gépben két felnõtt és egy gyerek utazott, mindhárman szörnyethaltak. A másik kisrepülõben csak a pilóta ült, aki életét vesztette. MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

11:10

Az M1 tudósítása szerint a rendőrség a baleset helyszínén megerősítette, megtalálták a másik lezuhant repülőgépet is, azonban erről további információkat nem közöltek.

11:00

ion-7Gödöllő külterületén ütközhetett össze két kisrepülőgép vasárnap délelőtt, melynek következtében a repülőgépek lezuhantak. Az egyik roncsban két felnőtt és egy gyermek vesztette életét, a másik repülőgépet jelenleg is keresi a Katasztrófavédelem földi erőkkel, ezen kívül a Légimentők helikoptere, valamint riasztották a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálatát is.

Az első bejelentések alapján két repülőgép ütközött, azonban csak egy roncsot találtak a helyszínen, sajnos az sem biztos, hogy valóban ütköztek-e a repülőgépek – közölte a katasztrófavédelem sajtóügyeletese -, így jelenleg is keresik a repülőesemény feltételezett másik érintettjét.

Érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese megerősítette, valóban riasztották a honvédség szakszolgálatát a keresésre, de bővebb információkkal jelenleg nem tudnak szolgálni.

A megtalált repülőgép egyébként a Gödöllői Arborétum területére zuhant fedélzetén három fő tartózkodott két felnőtt és egy gyermek, ők életüket veszítették. A másik repülőgépet Gödöllő és Isaszeg területén keresik.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.