A NATO Egységesítési Ügynökség ülésezett Szolnokon

Szerző: Balogh Ákos; Fotó: Fodor András

Mielőtt bárki arra gondolna, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (National Security Agency) látogatott el Szolnok városába, gyorsan elmondom, hogy az NSA nem más, mint a NATO Standardization Agency, azaz a NATO Egységesítési Ügynöksége.

Ők viszont valóban Szolnokon jártak, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison, ugyanis itt került megrendezésre a NATO Egységesítési Ügynökség, Haderőnemközi Helikopter Munkacsoport, Helikopter Műveleti Panelének ülése (NATO Standardization Agency, Land Standardization Board Helicopter Interservice Working Group (HISWG) 2011. május 24. és 26. között.

A munkacsoport mely évente kétszer ül össze, a nemrégiben megrendezésre került ülésén a jelenleg pontosítás, vagy fejlesztés alatt álló szabályzatok, doktrínák esedékes munkapontjait tárgyalta.

És hogy miért pont Szolnokon?

Mint az ismeretes az elmúlt években, és a jövőre nézve is megnőtt a Magyar Honvédség hadműveleti területen történő helikopteres aktivitása, gondolva itt az afganisztáni Mi-24 Air Mentor Team, valamint a későbbre tervezett Mi-17-es mentor csoport kiküldésére.

Ezen feladatok elvégzése mellett szükséges a NATO-egységes doktrínák, szabályzatok használata, valamint a magyar helikopteres szakembergárda ezek megalkotásában való szerepvállalása. Mivel a kidolgozásban való részvétel országunk haderejének, mint minden NATO tagállamnak lehetősége, érdeke, és egyben kötelessége is, ezért a Magyar Honvédség felajánlotta az esemény magyarországi rendezésének lehetőségét, amelyet a helikopteres szakma legmagasabb szabályzatkidolgozó, és kiadó szervezete (NSA HIS WG) elfogadott, és elhozta Magyarországra a munkacsoport esedékes ülését.

Egyben megtiszteltetés országunknak a meghívás elfogadása, valamint lehetőség a szakma képviselőinek, hogy szemtől szembe találkozzanak, és vitassanak meg olyan aktuális dokumentumokhoz kapcsolódó kérdéseket, feladatokat, amelyek alapján a NATO képes műveleteket végrehajtani egységes eljárásrend, és szabályok alapján.

Ilyen például a helikopterek alkalmazása a szárazföldi műveletekben (ATP-49 F), vagy a hozzá kapcsolódó a Minimum képzettségi követelmények helikopterszemélyzetek részére hadműveleti területen történő alkalmazáshoz, vagy a NATO légiműveleti összekötőtiszti kézikönyv kidolgozása.

A panel üléséhez később csatlakozott Reinhard Wolski dandártábornok, a Bückeburgban települő német Helikopter Kiképző Központ parancsnoka is. A tábornok egy saját maga vezette BO-105-ös helikopterrel hatórás repülés után szerdán délután szállt le a szolnoki betonra. A parancsnokot ezután rövid beszélgetésre fogadta Lamos Imre dandártábornok, a szolnoki bázisparancsnok.

A panel végül csütörtökön fejezte be munkáját, amelyen körülbelül tizenöt ország masszív hadműveleti tapasztalattal rendelkező szakembere képviseltette magát, valamint a németországi NATO Légierő Kiválósági Központja

A résztvevők szakmai szempontból eredményesnek ítélték meg a találkozót, a vendéglátóknak pedig kifejezték köszönetüket a kiváló szervezésért. A magyarországi helikopteres repülés központja tehát kiváló helyszínt adott a rendezvénynek.

A rendezés maga hírünket viszi majd NATO-szerte, és segít pozitív képet alkotni a haderőről, a helikopteres szakmáról nemzetközi szinten.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.