Helikopteres missziókról beszélt Koller József dandártábornok

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente , LHSN.HU archív ; Videó: Benedek Levente

Magyar katonai repülők Afganisztánban címmel tartott előadást Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka a Stefánia Palotában Budapesten, ahol eddig nem hallott információkat is megosztott a missziós repülések során történtekről.

A Magyar Hadtudományi Társaság által szervezett program egyébként olyan kérdésekre kereste a válaszokat, minthogy milyen szerepet töltenek be a magyar helikopteresek Afganisztánban, illetve milyen kihívások elé állítják a pilótákat a szélsőséges időjárási körülmények, valamint, hogy milyen eljárási módok és technológiák alkalmazhatók e gondok leküzdésére?

Az Air Mentor Team, azaz a Magyar Honvédség Légi Kiképzés-támogató Csoportjának egykori hetedik váltásának parancsnoka, a missziók környezetét, hangulatát, területi jellemzőit is ismertette előadásában, és olyan érdekességeket is megosztott hallgatóival melyekről eddig keveset, sőt egyáltalán nem is tudhattunk.

Ilyen például az az eset amikor az egyik AMT váltásban, Rolkó Zoltán ezredes, a bázis jelenlegi parancsnok helyettese, egy kötelékrepülés során leszállt egy leszállóhelyre, ahol a terep, a hegyek rejtekeiből két RPG gránátot is rálőttek az egyébként afgán felségjelzésű Mi-24-es harcihelikopterre. Csak a vak szerencsén múlt, hogy a két páncéltörő rakéta egyébként nem találta el a helikoptert és nem történt sérülés. – derült ki a parancsnok szavaiból.

A másik érdekes eset melyről a dandártábornok beszélt egy közös mentési művelet, melyben magyar személyzet érkezett elsőként, már az Air Advisory Team (AAT) Mi-171-es mentorai közül egy szállítóhelikopteres kötelékkel egy improvizált robbanóeszközre leszálló MD-530-as helikopter személyzetének mentésére, és a helyszín légi biztosítására, melyért a baleset helyszínére csak később érkező amerikai kollégáik igencsak hálásak voltak.

A kicsivel több, mint egy órás előadás persze számos érdekességet tartalmazott még, így a részletekért érdemes végignézni videóinkat!


Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.