Decemberben felavatnák a Mi-24-es emlékművet Veszprémben

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos (veol.hu)

Harcihelikopteres emlékmű készülhet Veszprémben, így tisztelegne a város és a Magyar Honvédség az egykoron itt szolgáló helikopteresek előtt.

Kaptur József nyugállományú repülő-alezredes az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Kerecsen Harcihelikopter Zászlóaljának egykori parancsnoka, érdeklődésünkre elmondta, több mint két éve kezdte meg egy veszprémi helikopteres emlékmű felállításának háttérmunkáit, mely mostanra a megvalósítás fázisába jutott.

Az egykori harcihelikopter pilóta megkereste Porga Gyulát, a város polgármesterét tervével, aki készséggel állt az emlékmű felállításának ötlete mögé. A szakmai előkészítő munkálatokat a város, a Magyar Honvédség és Kaptur József közösen végezték, melynek eredményeként Simicskó István honvédelmi miniszter engedélyezte az egykori NDK-tól megörökölt, 96+36-os oldalszámú, Mi-24D típusú harcihelikopter emlékműként történő hasznosítását, egyben a hadsereg elvállalta a helikopter hatástalanításának, szerkezeti könnyítésének, magyar terepmintára történő újrafestésének, és a városba szállításának feladatát is.

Egy öt méter magas emlékművet képzeltünk el, a város az Észak-keleti útgyűrű és a 82-es számú út kereszteződésében található körforgalmat jelölte ki helyszínként, itt helyeznénk el a szentkirályszabadjai ezredre és az ott szolgálatot teljesített hajózó, műszaki és kiszolgáló állományra emlékező mementót. A helikopter orrával az egykori repülőtér felé nézne, és jellegzetes harci bólintással és bedöntéssel úgy állna az emlékműn mintha éppen visszatérőben volna feladatáról repülőterére. – árulta el Kaptur József, akitől azt is megtudtuk az emlékművet december elsején, az alakulat és jogelődjei megalakulásának hatvanéves évfordulóján szeretnének felavatni.

Az egykori pilóta elárulta, nagy örömömére szolgál, hogy a város még a szükséges 15 millió forintos költségvetést is vállalná, erről február végi közgyűlésükön szavaznak majd érdemben.

Egy tizennégy éves álom válna valóra az emlékmű elkészülésével, hiszen a 2004-ben haderőreform keretében megszüntetett katonai repülőtéren szolgálók katonai pályafutását törték derékba, mikor idő előtt több száz katona kényszerült nyugdíjba. Az akkori lelki sebeket, most valamelyest begyógyítaná a készülő emlékmű, Veszprém és a környék lakossága végre méltón emlékezne a magyar repülés fellegvárának, a katonai harcihelikopteres repülés bölcsőjének tagjaira.

Szavakba nehéz megfogalmazni, mit jelente nekünk ez az emlékmű, jól esne, hogy valami emlékeztet ránk, mindig megdobbanna az én és valamennyi szentkirályi kollégám szíve, csodálattal és büszkeséggel töltene el minket ez a gép, akárhányszor haladnánk el az emlékmű alatt, mert mindig ott lenne és mutatná a hazavezető irányt… – fogalmazott az alezredes.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.