Dr. Zsiros Lajos orvos dandártábornok határozott álláspontja szerint a sérült pilóta meg fog gyógyulni

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Hende Csaba honvédelmi miniszter a tegnapi napon tájékoztatta a sajtót a csütörtöki szolnoki repülőgép balesetről melyről portálunk is beszámolt. A szaktárca vezetője elmondta – csütörtökön 11 óra 20 perckor Litauszky Zoltán alezredes és Horváth László őrnagy a szolnoki helikopterbázis repülőterén a 12-es oldalszámú JAK-52 típusú repülőgéppel kombinált feladatot, mégpedig egy szimulált motorleállás végrehajtását gyakorlandó felszállt.

A miniszter részletesen ismertette a baleset körülményeit, miszerint, az első körnél a gépszemélyzet eredményesen végrehajtotta a feladatát, amelynek során folyamatos emelkedéssel a repülőtér fölé érkeztek fojtott hajtóművel. Ezt követően a repülésirányítótól megkapták az engedélyt a második kör végrehajtására, a gép ráfordult a leszállóirányra és 12 óra 9 perckor Litauszky Zoltán alezredes jelentette, hogy tűz ütött ki a repülőn, majd a gépszemélyzet kényszerleszállást hajtott végre a bázis repülőterén, tehát lehozták az égő repülőgépet.

20140524-DSC_0945

– Módjuk lett volna az előzetes adatok szerint az ejtőernyővel, amely rendelkezésükre állt elhagyni a gépet, azonban olyan pozícióban voltak, hogy adott esetben lakott területre zuhanhatott volna a gép, tehát önfeláldozó, hősies módon a két pilóta úgy döntött, hogy kényszerleszállást hajt végre és a repülőtéren teszi le a gépet. – emelte ki Hende Csaba.

Az eset további részleteit ismertetve megtudtuk – a légiforgalmi irányító riasztása alapján a gyorsbeavatkozó tűzoltóautók egy percen belül a helyszínre érkeztek, 3db MAN RNTV gépjármú és a mentő 2 percen belül volt a helyszínen, a gépszemélyzet az égő gépet annak leállítását követően önállóan elhagyta. Horváth László őrnagy, aki 1956-os születésű egyébként és egy oktató pilóta, bár súlyos sérüléseket szenvedett megvárta, hogy a tényleges landolást végrehajtó Litauszky Zoltán alezredes is kikösse magát és kiszálljon a gépből, tehát egymást biztosítva, egymást támogatva hajtották végre ezt a feladatot igazán hősiesen. – hangsúlyozta Hende.

20140524-DSC_0884

A tűzoltók a tüzet pillanatok alatt eloltották, az első megállapítások szerint a tűz a repülőgép motorterében keletkezett ahonnan elérte az első pilótafülkét, amely a tűz során kiégett. A másodfokú égési sérüléseket szenvedő Horváth László őrnagyot a helyszínre érkező egészségügyi személyzet és a mentőszolgálat ellátásban részesítette, majd az Országos Mentőszolgálat mentőhelikoptere 13 óra 53 perckor Budapestre, kórházi ellátásra szállította. A közlekedésbiztonsági független állami vizsgáló szervezet helyszíni vizsgálatának elsődleges adatai alapján az esemény műszaki meghibásodás következménye, derült ki a tájékoztatóból.

– Horváth László őrnagy állapotáról péntek hajnalban Dr. Zsiros Lajos orvos dandártábornok a honvédkórház orvos igazgatója jelentett nekem, az éjszaka megoperálták az őrnagy urat az előzetes várakozáshoz képest kevésbé károsodott a légzőrendszere, tehát a tüdeje nem égett meg olyan mértékben, mint ahogy azt először vélelmezték. Átmosták az érintett tüdőrészeket, korom volt a füst belégzése folytán a tüdőben, jelenleg altatásban van az őrnagy úr és a tábornok határozott álláspontja szerint meg fog gyógyulni. – tette hozzá Hende Csaba.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.