A Red Bull Air Race programjában helikopterekkel támogatott képességbemutató is lesz

Szerző: Balogh Ákos, Benedek Levente ; Fotó: Benedek Levente

Több éves kihagyást követően most hétvégén ismét megrendezik Budapesten, a Duna felett a Red Bull Air Race-t, mely legutóbb több mint hatszázezer embert vonzott a rakpartokra. Az idei évben a verseny látványosságai mellett több repülős érdekesség is várható. Erről tartottak ma a szervezők a Hungaroringen sajtótájékoztatót.

11665918_731996046922876_596345298_o

A levegő Forma1-ének nevezett verseny szokásos kísérőprogramjai mellett – köztük a Flying Bulls bemutatóval – a szervezők legnagyobb büszkesége, hogy az amerikai légierő megtisztelte a rendezvényt és 4db A-10-es csatarepülőgép fog formációban átrepülni a rendezvény szombati napján, mely típus ez idáig sohasem volt látható Budapest felett. Mint fogalmaztak ez lesz a show legnagyobb szenzációja.

A rendezvény másik katonai érdekessége idén a Magyar Honvédség képességbemutatója lesz, melyről Dr. Lippai Péter ezredes az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka tájékoztatta a jelenlévőket.

Az ezredes elmondta – nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ebben az évben a korábbi gyakorlattól eltérően nem csak a műszaki lebonyolításban vesznek részt katonáink. Bizonyára önök előtt is ismert, hogy a műszaki katonák telepítik azokat a ponton szigeteket, amikre a pályát jelző „bójákat” helyezik el, és természetesen ott lesznek azok a harci búváraink is, akik az esetleges szükséghelyzetben segítenek akár a mentésben is. Ugyanakkor most lehetőséget kaptunk arra, hogy mintegy harminc percben egy dinamikus bemutatóval is részt vegyünk ezen a rendkívül nagy közérdeklődésre szert tevő rendezvényen és megpróbáljuk felsorakoztatni azokat a képességeinket, amelyek vízhez és levegőhöz kötöttek. –

11665996_731996040256210_926986254_o

A parancsnok hozzáteszi – rajtunk kívül a műszaki alakulatink, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, továbbá az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis helikopterei és vadászgépei is részét fogják képezni a show-nak. A gyorsreagálású és a különleges műveleti katonák együttműködve az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonáival egy kis hadműveletet fognak végrehajtani a Dunán, egy ellenséges hajtót fognak birtokba venni, amit a helikopterek fedezni fognak, ugyanakkor természetesen a művelet biztosító erőit is különböző légi eszközökkel, vízi deszant formájában fogják kijuttatni. –

A partra látogatók összesen 4-6 katonai légijárművet, Mi-8-as, Mi-17-es szállítóhelikoptereket és JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeket láthatnak majd, a rendezvény teljes lebonyolításában pedig több, mint 100 katona vesz részt, így a harcászati bemutató mellett víz felett végrehajtott ejtőernyős ugrásokra is sor kerülhet, ha az időjárás megfelelő lesz.

11663933_731996053589542_876465105_o

A sajtótájékoztatón Besenyei Péter magyar műrepülő világbajnok bemutatta új Edge 540-es repülőgépét is, amivel új lehetőségek nyílnak számára a verseny során.

A képességbemutatóval kapcsolatban Lippai Péter kiemelte – mindezt a katonák éles felszereléssel hajtják végre, ami nem veszélytelen egy olyan folyóban, mint a Duna. A katonák azokat a felszereléseket, repeszálló mellényt, málhamellényt, sisakot és fegyverzetet fogják viselni, amit éles helyzetben is viselnének (természetesen nem éles lőszerekkel), ez több mint 20 kilogrammos plusz súlyt jelent személyenként, ezért a művelet begyakorlása a mai napon elkezdődött és egész héten tart, csütörtökön és pénteken helyszíni főpróbákkal.

A légijárművek mellett kisebb-nagyobb katonai hajók és csónakok is részt vesznek majd a bemutatón, tehát a militária szerelmeseinek is érdemes lesz ellátogatnia az amúgy ingyenes rendezvényre szombaton és vasárnap egyaránt.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.