Sikeresen végrehajtották a mini hadműveletet

Szerző ; Fotó: Benedek Levente

Idén hosszú évek után visszatért a Red Bull Air Race a Duna fölé és hogy ez ne csak egy egyszerű repülő verseny legyen, a szervezők az aviatika szerelmeseinek 2015-ben igazán látványos kiegészítő programokkal kedveztek.

Nagyobb képességbemutatóval vett részt a Red Bull Air Race hétvégi programján a Magyar Honvédség, melyben közreműködött az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, akik közül utóbbiak nagyban segítették a program lebonyolítását és biztosították a verseny során használt kapuk felállításához szükséges pontonokat.

11540872_1066478070043980_7823594871232393109_oA Honvédség mellett részt vett a légiparádén, igaz csak pár perc erejéig az Amerikai Légierő 4 db A-10 csatarepülőgépe, akik a Romániai Aranyosgyéresen települnek és „vándorolnak” Európában. Éppen egy ilyen áttelepülés során kerítettek lehetőséget arra, hogy a Duna felett áthúzzanak kötelékben. Az talán külön a sors hozta, hogy éppen július 4-én tették mindezt. Az amerikaiak programja mellett pedig a Flying Bulls is eljött újra, akik idén május 1-jén is örvendeztették a lakosságot két Alpha Jet-tel, a B-25-ösükkel, valamint a forgószárnyas technikáikat is elhozták (Bo-105+Cobra).

A Honvédség a Red Bull Air Race programjának végén következett. Egy kétgépes áthúzás mellett egy harmadik a magasban készült ejtőernyős ugratásra. Az ejtőernyősök sikeres „földetérés” után – a valóságban egy pontonhíd elemre érkeztek -, a 88-asok katonái érkeztek a Duna frissítő vízébe, speciális vízideszant művelet keretében. Az akció azonban folytatódott, egy ellenséges hajó jelent meg, amelyet a Dunaföldvár nevű AM hajó vett tűz alá, majd a levegőből az egyik Mi-8-as is. Miután biztosnak tűnt a hajó semlegesítése, a KMZ katonái rohamcsónakokkal körbevették a hajót és vették birtokukba azt. Eközben a légifedezetet biztosító Minyó a Duna mind két partján járőrözött, a közönség legnagyobb örömére, hiszen mindenhonnan közeli képeket készíthettek róla.

Idén bár nem lesz repülőnap, a Red Bull Air Race – és kiegészítő programjai – igen látványosra sikeredett, így reméljük jövőre is hasonló változatos programokkal várják a nézőket. Ha igen, mi biztosan ott leszünk…

Ma pedig ha tehetitek Ti is látogassatok el a rakpartra, hiszen vasárnap is Air Race és katonai képességbemutató várja az érdeklődőket.

A fotózáshoz biztosított helyszínt ez úton is szeretnénk megköszönni a Honvédelmi Minisztériumnak és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred illetékeseinek!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.