Két katonai helikopter bevetését kérte a Katasztrófavédelem – eloltották a tüzet

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

2015.07.28.

Hétfőn kora délutánra sikerült megfékezni a Kiskunhalas közeli erdőben keletkezett tüzet, a honvédség két helikopterének segítségével, így további légi oltásra nem volt szükség.

A tegnapi nap végeredményeként a Dajka Attila őrnagy gépparancsnok, Szabó Gábor százados másodpilóta és Sipos Sándor főtörzsőrmester fedélzeti technikus ekvipázsú, 701-es oldalszámú Mi-17-essel, továbbá a Remzső Zsolt őrnagy gépparancsnok, Tamás Ferenc százados másodpilóta és Kaliba Ferenc zászlós fedélzeti technikus ekvipázsú, 3309-es oldalszámú (ex finn) Mi-8-assal összesen 79 „vízdobást” hajtottak végre a speciális BAMBI BUCKET tűzoltóballon alkalmazásával, közel kétszáz köbméter vizet juttatva az égő területekre.

A műveletet Sipos Milán százados földi repülésirányítása alatt végezték, az oltóvizet a közeli horgásztavakból merítették, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából pedig a gépszemélyzetekkel együtt, az őket segítő műszaki kiszolgáló állománnyal összesen húsz fő vett részt az oltási munkálatokban – tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium Sajtóosztályától.

2015.07.27.

A Magyar Honvédség helikoptereinek segítségét kérte a Katasztrófavédelem, így tegnap este, majd ma hajnaltól kezdve egy Mi-8-as és egy Mi-17-es szállítóhelikopter vesz részt a kiskunhalasi erdőtűz oltásában speciális BAMBI BUCKET tűzoltóballon alkalmazásával.

20130312-DSC_0338

Képünk illusztráció!

Az eszköz segítségével olyan helyeken is hatékonyan és gyorsan képesek a katonák a tűz megfékezésére ahová emberi erővel nem lehet eljutni.

– A katasztrófavédelem kérésére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikopterekkel vesz részt az oltási munkálatokban Kiskunhalason. A tegnap lángra kapott, összesen 350 hektáron égő terület fölött a honvédek egy Mi-17-es és egy Mi-8-as helikopterrel tegnap este hat órától késő estig oltották a tüzet.

A Magyar Honvédség katonái ma hajnalban ismét felszálltak és a Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér és Tolna megyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó egységekkel együttműködve folytatják a munkát. Ennek köszönhetően eddig sikerült a Kiskunhalas külterületén lévő házakat, anyagi javakat megóvni a tűzkároktól, a tüzet pedig vasárnap estére fák lombkoronaszintje alá szorítani.

20130312-DSC_0387

Képünk illusztráció!


A Mi-17-es és Mi-8-as gépek 6-8 percenként 2500 és 2000 liternyi vizet képesek egyszerre ledobni, eddig több mint 50 irányított dobáson vannak túl, ez 120 köbméternyi víz helyszínre juttatását jelenti.

A katonák és a helikopterek mindaddig vesznek részt a veszély elhárításban, ameddig a munkájukra szükség van – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.