Tovább kavarodik az UH-1N helikopterek beszerzési ügye

Szerző: Balogh Ákos

„Természetesen” nem lehet szó nélkül hagyni a tervezett UH-1N helikopter beszerzéseket, az ellenzéki politikai párt részéről, ezért egy közleményt adott ki Iváncsik Imre, az MSZP Biztonságpolitikai kabinetvezetője csütörtök reggel:

„Ne ötletszerűen döntsenek haditechnikai eszközök beszerzéséről!

Budapest, 2011. december 15., csütörtök – Felszólítjuk a kormányt, hogy ne ötletszerűen, hanem Magyarország gazdasági teherbíró képességére és a Magyar Honvédség tényleges szükségleteire figyelemmel döntsön haditechnikai eszközök beszerzéséről!

Önmagában nem érv egy új eszköz rendszeresítésére, hogy azokat ”térítésmentesen” kínálják. Legutóbb a Honvédelmi Minisztérium által kitörő lelkesedéssel fogadott amerikai helikopter felajánlásról derült ki – sajtóértesülések szerint – hogy kedvezményes áron is legalább 90-100 milliárd forintjába kerülne a magyar költségvetésnek.

A jövő évi költségvetési megszorítás egyik legnagyobb vesztese a Magyar Honvédség. A védelmi kiadások drasztikus csökkentése már a haderő működőképességét veszélyezteti. Ilyen körülmények között a Honvédelmi Minisztérium által kilátásba helyezett helikopterbeszerzés hosszú évekre, több kormányzati ciklusra minden más fejlesztést ellehetetlenítene, ami súlyos veszélynek tenné ki a Magyar Honvédség hadrafoghatóságát.

Óva intjük Orbán Viktort, hogy megismételje a Gripen beszerzésekor elkövetett hibáját. 2001-ben az első Orbán-kormány hadrendből kivont, elavult, a szövetségesekkel való együttműködésre képtelen repülőgépek bérletéről döntött. A szerződés hibáit a Medgyessy-kormány csak újabb, komoly anyagi áldozatvállalás árán tudta korrigálni, ami lényegében a mai napig behatárolja a honvédség fejlesztésének lehetőségeit.

Felszólítjuk a kormányt, hogy ne állítsa ismét kényszerpályára a honvédséget, és az eszközbeszerzésekről ne ötletszerűen, hanem megfontoltan, átfogó fejlesztés terv alapján döntsön!

Iváncsik Imre,
az MSZP Biztonságpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő

Kiadó: MSZP”

Ezt szintén „természetes” módon a Honvédelmi minisztérium sem hagyhatta szó nélkül, ezért a következő közleményt adták ki:

„Ne ötletszerűen nyilatkozzon az MSZP a honvédelemről

Budapest, 2011. december 15., csütörtök  – A Honvédelmi Minisztérium vezetése megdöbbenéssel olvasta az Iváncsik Imre MSZP-s képviselő által jegyzett, meggondolatlan közleményt. A politikus állításával szemben a Kormány és a honvédelmi vezetés megfontoltan, átfogó tervek és elképzelések alapján dönt a Magyar Honvédség fejlesztéséről, eszközbeszerzéseiről.

A Magyar Honvédség olyan forgószárnyas repülőtechnikával rendelkezik, amelyet a katasztrófa-helyzetekben (árvíz, ipari katasztrófa stb.) is eredményesen lehet alkalmazni a magyar lakosság és az ország anyagai javainak védelme érdekében. A Magyar Honvédség szállítóhelikopter képességének jövőbeni helyzetét elemezve elérkezett az idő annak eldöntésére, hogy egy jelentős beruházással még nagyjából 10 éven keresztül fenntartsuk a keleti típusú helikoptertechnikát, vagy pedig új lehetőségeket keresve, az összeget egy más típusú rendszer meghonosítására fordítsuk, mely így szemlélet és technológiaváltást is maga után von.

Ezzel a költséghatékony konstrukcióval kaphatjuk meg majd azt a helikopter képességet, amire hazánknak szüksége van. Az UH-1N típusú helikopterek átvételével rövid idő alatt, jutányos áron komplett csomag keretében juthat hozzá Magyarország modernebb technológiához.

A közlemény állításával szemben tehát a Kormány és a Honvédelmi Minisztérium nem ötletszerűen, hanem terveket előkészítve, folyamatos egyeztetéseket lefolytatva dönt az esetleges Amerikai felajánlásról. A helikopterek átvételéhez először a kongresszusi jóváhagyás szükséges hozzá, azt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások az amerikai féllel a részletekről és a tényleges árajánlatról. A végleges ajánlat megtétele után a magyar kormánynak 60 napja lesz a döntés meghozataláig. Az átvétel esetén a majdani összeget 7-10 éves időtávban, kölcsönös megállapodás alapján, előre meghatározott ütemben tudja hazánk kiegyenlíteni a költségvetésből.

Különösen megdöbbentő, hogy a szocialista politikus – feltehetően a szocialista kormány által előnytelenül módosított szerződést ellensúlyozandó – elavult, a szövetségesekkel való együttműködésre képtelen repülőgépeknek nevezi a Gripeneket, amelyeknek köszönhetően a magyar vadászgép-képesség ma is a térség egyik legfejlettebbjének számít, és amely gépekből a svájci haderő éppen most szerez be 22 darabot.  Felszólítjuk az MSZP-t, hogy amennyiben felelős politikai erőnek tartja magát, tartózkodjon a felesleges hangulatkeltéstől.

Budapest, 2011. december 15.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium”

Biztosan erre van szükség a jelenleg kialakult helyzet megoldásához?

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.