Nincs pénz az amerikai helikopterekre?

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Internet

Tegnap még arról számoltunk, be hogy amennyiben az amerikai kongresszus elfogadja kérésünket, 426 millió dollár értékben, ami csaknem 100 milliárd forint, UH-1N helikoptereket „kapunk”. Mára, már felmerült az a kérdés is, hogy miből fizetjük ki, ha a honvédelmi tárca jövő évi költségvetésében nem szerepel erre elkülönített összeg?

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) mint tudjuk benyújtotta a magyar kérelmet, az Egyesül Államok kongresszusa elé, de eddig tisztázatlan volt hogy ez ,mit is tartalmaz. Az MTI mai értesülései szerint a magyar kormány 32 helikopter és 20 darab T-400-as tartalék hajtómű módosításának és ellenőrzésének „lehetséges eladását” kérte a Pentagon Védelmi Tartalékeszközök (EDA) programjának keretén belül.

A helikopterekhez infravörös radart, éjjellátó berendezést, szimulátorokat, alkatrészeket, támogató és vizsgáló eszközöket, műszaki dokumentációt, kezelőszemélyzeti kiképzést és kiképző felszerelést, valamint a logisztikai és programtámogatás egyéb elemeit is biztosítják.

„Ez a javasolt értékesítés, része az Egyesült Államok külpolitikájának és nemzetbiztonságának azáltal, hogy erősíti Magyarország általános képességét a humanitárius, a kutató-mentő és az egészségügyi evakuálási feladatok terén, előmozdítja a NATO-szabványosítást és az együttműködési képességet az Egyesült Államok és más NATO-szövetségesek között. A berendezések és a hozzá kapcsolódó támogatás nem változtatja meg alapvetően a katonai egyensúlyt a térségben. Hasonló tételeket korábban nem biztosítottunk Magyarországnak” – olvasható a US Defence Security Cooperation Agency (DSCA) közleményében.

Amerikai részről a fő szerződő fél az amerikai Haditengerészeti Légi Rendszerek Parancsnoksága lesz, a lebonyolításához pedig egy hároméves program keretében félévente amerikai kormányzati és katonai szakembereknek kell majd egy hetes időszakokra Magyarországra utazniuk a műszaki felülvizsgálat, a képzési és a karbantartás-támogatási feladatok ellátására.

Mindez szép és jó, azonban hvg.hu hírei szerint minderre nem lesz pénz a jövő évi költségvetésben. A média szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter elismerte hogy nem szerepel  nevesítve a Honvédelmi Minisztérium jövő évi költségvetésben az amerikai helikopterek átvételéhez és rendszeresítéséhez szükséges összeg.

Ezen „apró” problémán kívül, a hvg.hu-nak a szaktárca vezetője azt is elmondta, hogy a helikopterbeszerzés egy több éves program lehet majd, de egyelőre, azonban mindez nem került még a magyar kormány elé. A tervek szerint majd csak tavasszal  a kidolgozott pontos részletek alapján hoznak döntést.

Az említett hírportál szerint a 426 millió dolláros áron kívül a rendszerbeállítás további költségekkel járna, ami még nehezebbé tenné a Honvédelmi Minisztérium dolgát ugyanis jövőre 20 milliárdos zárolás érinti őket.

„A 426 millió dolláros összegről Hende Csaba azt mondta, ez egy keretösszeg, ami „jó magasan lett megállapítva, hogy ha változás történik, ne kelljen még egyszer visszavinni az ügyet a washingtoni kongresszus elé”. Nemsokára magyar delegáció utazik az USA-ba, megvizsgálják az üzembe helyezés lehetőségeit, megnézik, a magyar félnek pontosan mennyit, milyen ütemezésben kell költenie a programra, és ez alapján fognak dönteni.” – írja a lap.

További probléma, hogy az ország a hadsereg működésére nettó 213 milliárd forintot fordít majd, amiből legalább 105 milliárdot elvisznek a bérek és járulékköltségek, 30 milliárdba kerül a Gripen vadászrepülőgépek bérleti díja, 10 milliárd a NATO tagsági díj, továbbá 20 milliárdot visz el a több különböző nemzetközi misszió.

A maradék összegből levonva a 20 milliárd forintos zárolást mindössze 28 milliárd forint marad a HM zsebébe a rendszer tényleges működtetésére.

Ha még ez sem volna elég, nem tudni azt sem mennyibe kerülne az érkező helikopterflotta felújítása, a magyar honvédség igényeire szabása.

És ha végül mégis minden összejönne, akkor is kérdéses mennyire örülhetnénk, ugyanis az amerikai fél véleménye szerint is csak a humanitárius és mentőképessége javulna az országnak, de a jelenlegi orosz technikát érintő gondok, valamint az ezekből adódó képességvesztések továbbra is gondot jelentenének…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.