55 éves jubileumát ünnepli a felszámolt szentkirályi alakulat

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Pannon Média

2013. december 31-én lesz 55 éves a 2004-ben haderőreform keretében felszámolt MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred, így mint minden évben már megszokott módon októberben került megrendezésre több megemlékező összejövetel is.

Elsőként még október elején került megrendezésre egy szentkirályi repülésirányító találkozó, melyet Tóbiás Sándor őrnagy szervezett, aki Szentkirályszabadja bezárása után az MH Pápa Bázisrepülőtéren szolgál tovább.

A megrendezett találkozót azért tartotta fontosnak az őrnagy, mivel idén 55. születésnapját ünnepli az egykori alakulatuk és bezárása óta nem találkozott egykori kollégáival.

Az összejövetel október 4-én délután kezdődött a Szentkirályszabadjai repülőtér, az egykori munkahely meglátogatásával, a máig fájó emlékek felidézésével. A toronyirányítókból, földi repülésirányítókból, lokátor technikusokból, lokátor állomásparancsnokokból álló csapat a repülőtér felújított irányítótornyából tekinthetett végig a mára lepusztuló félben lévő repülőtéren, ahol a harcihelikopterek zaja és tekintélyes látványa helyett már csak kósza polgári ultrakönnyű repülőgépek berregése fogadta őket.

A találkozó a Légierő Vendégházában folytatódott ahol baráti beszélgetésekre, a katonaévek felidézésére szerény állófogadás mellett nyílt lehetőségük egészen estébe nyúlóan.

Az MH 87. Bakony Harcihelikopter ezred és Jogelődjeire történő emlékezés október 18-án folytatódott immáron a veszprémi Városi Művelődési Központ – egykori HEMO – parkjában, ahol az M. Nagy József művészúr által készített bazalt emlékoszlopnál szervezett megemlékezést a Magyar Veterán Repülők Szövetsége – Veszprémi Repülő Szervezete.

A rendezvényen többek között részt vett a helyőrségben települő katonai alakulatok képviselői mellett a jogutód MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két képviselője Szili Zoltán őrnagy és Fehér Gábor százados is akik repülő pályafutásukat egykoron Szentkirályszabadján kezdték meg, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtérről érkező repülőműszaki csapat is.

A megemlékezést Gödri Dezső nyá. rep. alezredes, a szervező egyesület elnöke nyitotta meg, majd a Légierő himnuszát követően Gráczki László nyá. alezredes felkonferálásával megemlékező beszédet mondott Simon-Jójárt Sándor nyá. rep. ezredes az alakulat egykori parancsnoka (1985-1993).

A Parancsnok Úr emlékező beszédében kiemelte:

„Arra a kiváló ezredre emlékezünk ma, amelynek 9 évvel ezelőtti megszüntetését az akkortájt hatalmon lévő, hozzá nem értő, felelőtlen katonai-politikai erők rendelték el. Nagyon nehezen éltük meg szeretett ezredünk megszüntetését, amely véglegesen és visszafordíthatatlanul meghatározta, megváltoztatta további sorsunk, életünk alakulását. Tudtuk, de nem gondoltuk mennyire fog hiányozni a repülőtér, a kollégák, a barátok, a repülések, a katonai feladatok sikeres és maradéktalan végrehajtásra. Ez volt az az alakulat, amely 2004. szeptember 30-i megszüntetéséig igazi hírnevet szerzett a hazai, valamint a világ katonai és polgári repülése terén.”

Az ezredes kitért arra is, hogy szeretett alakulatuk felszámolásakor a katonák nagy többségét korkedvezményes nyugdíjba küldték a katonai vezetők egyoldalú döntése alapján, nem oly régen pedig tőlük jogtalanul elvették mára járandóságuk egy részét és hozták őket megalázó helyzetbe státuszuk egyoldalú, önkényes megváltoztatásával, valamint megemlítésre került hogy sajnálatos módon a dolgozók kisebb részét munkanélkülivé tették a honvédség rendszerén kívül.

„Olyan jól kiképzett, szakmájukat szerető és magas szinten művelő katonákat,  polgári dolgozókat eresztettek szélnek, akik még hosszú ideig szolgálhatták volna a katonai repülést  és a honvédelem szent ügyét. Ők voltak azok, akik elődeikkel együtt a közel fél évszázad alatt több mint 500.000 felszállást teljesítettek és közel 250.000 órát töltöttek a levegőben.”- fogalmaz az egykori parancsnok.

A beszédét követően Szabó György tábori lelkész alezredes mondott ünnepi imát, majd az emlékezés koszorúit helyezte el az emlékoszlopnál az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képviseletében Szili Zoltán őrnagy és Fehér Gábor százados, a Veszprémben állomásozó katonai szervek képviseletében Lattenstein János mérnök alezredes és Labodek Péter alezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Szervezete képviseletében Juhász „Juci’bácsi” János nyá. rep. alezredes, valamint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete nevében Nagy János nyá. rep. alezredes és Soós Lajos.

A megemlékezést az Il  Silencio dallamaival zárták majd állófogadás és baráti beszélgetés kezdődött a Veterán Repülők klubhelyiségében.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.