Visszaverték az országot „megtámadó ellenséget”

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos , Benedek Levente

Összhaderőnemi gyakorlatot tartottak a Bakonyban 2013. szeptember 30. és október 8. között a Magyar Honvédség alakulatai az ország legnagyobb katonai lő és gyakorlóterén.

Bár hivatalosan a honvédség legtöbb alakulatát közel 1400 katonáját és 200 technikai eszközét megmozgató eseményről van szó, a gyakorlatban sajnos a honvédség képességének egyre lejjebb süllyedő színvonalát láthatták az október 8-án megrendezett század komplex szintű harcászati gyakorlat záró éleslövészet során a meghívott vendégek.

Néhány ágyú, tapasztalatlan Gripen pilóták első éleslövészete, a ’80-as évek technikája és a kor színvonala az akkori eszközállomány negyedével. Leginkább ez jellemezte a látottakat.

A „0” ponti lőtér szinte legdélebbi sarkába beásott és álcázott mindössze hat darab D-20-as típusú vontatott ágyútarack össztüzével délelőtt 11 órakor meginduló elképzelt ország védelmi harc során a katonák az országhatáron betörő ellenséges csapatok támadását voltak kénytelenek visszaverni és kiszorítani őket melyhez a BTR-80-as páncélozott csapatszállító járműveken kívül néhány BRDM-2 harci felderítő jármű és annak Fagot valamint Konkursz típusú irányított páncéltörő rakétái álltak rendelkezésre, mellékesen pedig az arra kóborló távoli Gripen géppár helyett csak 1-1 repülőgép rövid gépágyú sorozatai jelentették a légi támogatást. – „Azért repül ilyen messze, magasan és lassan, mert tapasztalatlan a pilóta, a gyakorlottabbak közelebbről és alacsonyabbról lőnek már.” – fogalmaz egy katonatiszt a helyszínen.

Az elmúlt hét során egyébként a résztvevők különböző egyéni és szakaszkötelék lőgyakorlatokat is végrehajtottak.

A honvédség lánctalpas járművei, ami leginkább a T-72-es harckocsit jelenti ezen alkalommal nem jelentek meg, ügyelve a lőtér környezetére gyakorolt terhelés csökkentésére. Hogy valójában miért nem hajtottak végre feladatot a lánctalpasokkal az igen kérdéses, ugyanis szárazföldi szakirányon is jócskán akadnak gondjai a honvédségnek a technikai eszközök terén.

A szegényes tűztámogatás mellett, melyből hiányoztak a harci helikopterek kifejezetten levegő-föld fegyverei és a Gripen levegő-föld kepesége, mely eddig szintén csak papíron létezik a katonák kézi fegyverekkel és 82mm-es aknavetőkkel próbálták „menteni, ami menthető”.

A robbanások és a fegyverek zaja elcsöndesül, mikor a sajtó képviselőinek népes táborából felhangzik a „Most akkor győztünk?” tartalmú kérdés, melyre a hátsó sorokból csak röviden, tömören, gúnyosan „Mint mindig..” válasz rögtön meg is érkezik…

A rögtönzött háború után lehetőség nyílt a harcálláspont megtekintésére is, melyhez hatalmas lelkesedéssel invitálták a jelenlévőket. Sajnos a meglepetés azonban elmaradt, sem korszerű álcázás, sem korszerű eszközök nem álltak rendelkezésre, a látottak a ’80-as évek hangulatát idézték. A sátorban neon fénycső világít hatalmas táblákra kifeszítve a katonai térkép, melyre átlátszó fólia került, hogy filctollal könnyedén jelölhessék a harci cselekmények alakulását. A csapatokkal való összeköttetést pedig a jól bevált kézi rádió biztosította, ám a korhű tekerős TBK tábori telefon sem hiányozhatott a felszereltségből.

Az időutazást egy közeli utász robbantás zaja és légnyomása szakította félbe, azonban hamarosan újra is kezdődött, hiszen a vendéglátó alakulat egy tábori ebédre invitálta a sajtó jeles képviselőit ahol egyesek újraélhették a sorkatonai éveiket, akik pedig korukból fogva kimaradtak ebből most megízlelhették a honvédségi tea, zsemle és a konzerv babfőzelék páratlan ízét.

A nap fénypontja szerkesztőségünk részére azonban mégis a semmiből előtűnő MEDEVAC feladatra érkező 6215-ös oldalszámú Mi-8-as szállítóhelikopter volt, melynek érkezéséről senki nem tudott, így a sajtó programba sem került bele… Helikopter tehát volt, de úgy csinálunk, mintha nem is létezne!

Annyit azonban mégis meg kell jegyezni, hogy a helikopter Pápáról érkezett, ugyanis a gyakorlatba bevonásra került a Nyugat Szektor Légi Kutató-Mentő szolgálata is. Bár kérdéses, hogy készültséget adó helikopter hogyan mellőzheti feladatát egy gyakorlat kedvéért, de azért örülünk, hogy a szolnoki alakulat tagjai is képviselni tudták magukat a rangos eseményen.

Az őszi összhaderőnemi gyakorlat, melyben az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH Bakony Harckiképző központ működött együtt ezzel befejeződött, azonban a katonai tevékenység tovább folytatódik a Bakonyban, ugyanis az ezt követő pár napban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Szlovén és Olasz erők hajtanak végre kiképzési foglalkozásokat.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.