Eredményes évet zártak a veszprémi Veterán Repülők

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Veszprém helyőrség katonai alakulatainak parancsnokai jelenlétével a minap tartotta meg éves beszámoló közgyűlését a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete a Városi Művelődési Központban. Soos Lajos az egyesület egy éve megválasztott elnöke első beszámolójából kiderült a 2014-es év eredményesen zárult, azonban bőven akadtak nehézségek.

Első elnöki évéről Soos Lajos elmondta – először is, azt gondolom, hogy „nagy fába vágtam a fejszét”. Korábban ilyen, hasonló civil egyesületet még nem vezettem. Ismeretlen volt számomra, viszont amiért elvállaltam, az elnöki posztot, hogy voltak elképzeléseim. Azt érzem, hogy ezen a gondolatok nagy része a megvalósulás stádiumába értek. Vezetőnek, elnöknek lenni először, másodszor és harmadszor munka, munka és munka. Ez után jön az, ami ilyen funkcióval együtt jár, a protokoll, a meghívásokon, rendezvényeken való megjelenés. Ez a része, kevésbé áll közel hozzám. Büszke, ha nem is vagyok, de jó érzéssel tölt el az, hogy színesebbé tettük az egyesületi napokat, tagságunk létszáma nem csökkent. Bár néhányan – érthető okok miatt – távoztak, de érkeztek új tagok is. – fogalmaz az elnök.

ba0203veteran17_resize3_800x600

A közgyűlésen gyertyát gyújtottak az elhunyt bajtársaik emlékére, majd egy perces néma csenddel tisztelegtek előttük. Sajnálatos módon 2014-ben az egyesület korábbi elnöke Gödri Dezső nyá. repülő alezredes is elhunyt, így az új elnökre még nehezebb feladat hárult, hiszen nem volt kitől átvennie az egyesület vezetéséhez szükséges tapasztalatokat, információkat.

Az elnökség több feladatot és nehézséget is sikeresen leküzdött:

– Több állami szervezethez is jelentési kötelezettségünk van, ha történik változás, vagy eltelik egy év. No, változás akkor történt, amikor a székhelyünk helyileg, bár nem változott, de a neve igen. Táborállás park lett az új cím. Annak ellenére, hogy a névváltozást nem mi kezdeményeztük, ebben csupán érintettek voltunk, mégis jelenteni kellet. De azt is, hogy az elnök személye változott, no meg azt is, hogy az elnökség 5 főre csökkent. Tehát ezek a jelentések, melyekről nem tudtam elmaradtak, hiszen mint mondtam, még nem volt ilyen funkcióban részem, sem mindig a megfelelő módon jutottak el az illetékesekhez. Hiánypótlásokkal szerencsére korrigálni lehetett a hibás, vagy nem az elvárásoknak megfelelő beadványokat. Akitől, meg át tudtam volna venni ezeket az információkat, korábbi elnökünk, röviddel a váltás után balesetet szenvedett, majd meghalt. – mondja Soos Lajos.

Az egyesület megjelent tagsága vetítéssel egybekötött beszámoló keretében elvéníthette fel az előző év emelkedett hangulatú pillanatait, majd meghallgatták a pénzügyi beszámolót, melynek egyik érdekes pontja a Veszprém városától kapott 150.000 Ft-os támogatási tétel volt, amit 154.000 Ft összegben sikerült is elkölteniük a Veszprém-Jutaspusztán található ejtőernyős emlékmű időszakos felújítására. Mindez azért volt különleges az egyesület számára, mert sohasem támogatta még a város hagyományőrző munkájukat ilyen mértékű összeggel.

A felújítással kapcsolatban Soos Lajos elárulta – az ötlet még korábbi elnökünk, Gödri Dezsőtől származik, ha jól tudom. Viszont, a pályázatról tudomásom nem volt, váratlanul ért, hogy nyertünk. Az összeg arra volt elég, hogy a mester M. Nagy József ajánlata alapján, az Ő irányítása mellett, az egyesületünk tagsága „társadalmi munkában” elvégezte a segédmunkát, tehát gyakorlatilag az anyagszükséglet felemésztette a pénzt. Ez, – mint ahogyan a szobrász fogalmazott – egy pillanatnyi állagmegóvásnak elegendő volt, viszont további munkálatok is várnak erre az emlékműre. Nos, ha kapunk pénzt, folytatjuk. A munkában tevőlegesen is részt vettek még: Gráczki László, Kovács Győző, Horváth Alajos és jómagam. – mondja Lajos.

ba0203veteran1_resize3_800x600

A jövő évi feladatokról is beszélt az elnök:

– Tervem erre az esztendőre, hogy az idén elkezdett, illetve a korábbi évek hagyományainak megfelelően folytassuk mindazt, amiről a beszámolóm is szólt. A szűkös pénzügyi helyzetünk miatt, anyagilag nagyobb „lélegzetvégletű” dolgokra nem gondolok, de egy merész ötletem van. Mint említettem a tagságnak már, meg kell keresni a lehetőségét annak, hogy egyesületünk miként tudná felvenni a kapcsolatot a pápai NATO Support Agency szervezettel. Olyan közös programokat szerveznénk, melyek mindkét fél számára érdekesek és hasznosak lehetnek, de emellett minden eddigi hagyományos általunk szervezett rendezvényt is megtartunk. – szögezi le Soos Lajos.

A kötött napirendi pontok után Soós Gyula őrnagy a veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka Zentai László ezredes valamint Szücs József mérnök ezredes az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka külön gratuláltak az egyesület munkásságához, eredményeihez, valamint további támogatásukat fejezték ki a honvédség részéről.

A közgyűlés baráti beszélgetésekkel és szerény állófogadással zárult.

A rendezvényen készült képgalériát megtekinthetitek a VEOL.HU-n IDE kattintva!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.