Új hely, új lendület

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente ; Groszvald Attila

Néhány hónappal ez előtt a PROJECT 110161 helikoptermentő projektünket teljes bizonytalanság, kilátástalanság és reménytelenség övezte, most új hely, úgy együttműködés és új lendület teremt lehetőséget a folytatásra.

Legnagyobb problémánk a helikopter új helyének megtalálása volt, miután egy évnyi ingyenes támogatói vállalkozó által biztosított területet a cég fejlesztése következtében el kellett hagynunk.

[flagallery gid=36]

Először újra megpróbáltuk megérdeklődni a Honvédelmi Minisztérium illetékes szakközegeit, a már egy éve húzódó veszprémi toborzóiroda udvarának hasznosítására, a helikopter elhelyezésére, mellette fedett kiállítás létrehozására irányuló engedélykérelmünk ügyével kapcsolatban, azonban a pénznyelő automata (HM) ez úttal sem volt képes sem eredményt produkálni, de még csak válaszolni sem. A hivatalos kérelem elküldését követő 3. hétben az ügyintézők még azt sem tudták kinél van az a levél, amit egyenesen egy parancsnoknak címeztünk… Miután sokadik területen, sokadik próbálkozásunk volt ez, és egy kötelező válaszadást sem voltak képesek kipréselni magukból, (még az egyik HM államtitkár sem) számunkra elég megkérdőjelezhető az intézmény és az ott dolgozók alkalmassága főleg komolyabb ügyekre való tekintettel…

Bár a helyzet elszomorító, de ettől a „Borz” Helikopteres Hagyományőrző Egyesületünk helikopter elhelyezési problémája nem oldódott meg, így szintén eredménytelenül még megpróbáltunk segítséget kérni Veszprém polgármesterétől is, aki szintén képtelen volt a válaszadásra.

A totális érdektelenségből adódóan azt egyértelműen eldöntöttük, hogy továbbiakban a város és a honvédség programjait saját energiánkból és komoly anyagi ráfordításból nem kívánjuk tovább segíteni. Oldják meg a programjaikat úgy, ahogy akarják, a város szégyenletes módon pedig becsülje meg múltját és hagyományait oly módon, hogy teljesen elfelejti azt a több száz családot, akiknek családapái, családanyái, vagy gyermekei egykoron a katonai helikopteres repülés fellegvárában az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél szolgáltak, eközben veszprémi lakosok voltak itt adóztak és itt költötték el a pénzüket. Arról már ne is beszéljünk, hogy a haza védelméért milyen áldozatokat hoztak…

Rájuk emlékezni fogunk mi, a remélhetőleg mihamarabb elkészülő helikopterünkkel, melyet itt tartunk foggal és körömmel Veszprémben, Értük!

[flagallery gid=37]

Szerencsére sokak gondolják ezt még hasonlóképpen így már a kezdetektől mindenki a maga módján és eszközével próbált az elhelyezési problémánkon segíteni.

Ennek eredményeként szinte az utolsó pillanatban az Alarm Elektronika 2000 Kft. felajánlott egy együttműködési lehetőséget, mely a helikopter, a telephelyükön való hosszú távú elhelyezését is tartalmazta.

A kedvező lehetőség nem csak az elhelyezési problémát oldotta meg, hanem lehetőséget biztosít a helikopter felújítási munkálatainak felgyorsítására is, valamint megoldódott a látogathatósági nehézség is. Hamarosan bárki kívül belül megnézheti, a vasmadarat elkészíttetheti saját pilóta portréját, vagy falinaptárát, látványos interaktív módon ismerkedhet meg a helikopter különböző berendezéseivel, szimulált működésükkel, a magyar katonai helikopteres repülés múltjával és jelenével, katonai felszerelésekkel és technikai eszközökkel. Emellett bárki baráti áron kibérelheti magának a nem mindennapi eszközt saját filmjének, képeinek, reklámjának, vagy akár különleges kreatív esküvői fényképalbumának elkészítéséhez is. Mindehhez csendes, nyugodt környezet és elkerített őrzött telephely áll rendelkezésre a belvárostól mintegy 5-10 percre.

A helikoptert 2014. június 21-én szombaton szállítottuk át az új telephelyünkre ahol megkötöttük az együttműködési megállapodást is az Alarm Elektronika 2000 Kft. tulajdonosával Ürmös Istvánnal.

A feladat már valamivel könnyebben megoldható volt, mint egy éve, amikor is az adományozó SOLAR Kft. telephelyéről szállítottuk el, bár kétség kívül most is igen sokba került…

A hétvége folyamán sikerült több hiányosságot is pótolnunk, beszerzésre került egy pilótaülés, az operátor KPSz-53AV típusú célzókészüléke, hajtómű szívócsatornák, és egy faroktámasz is.

[flagallery gid=38]

Az elkövetkezendő időszakban pedig új lendülettel reményeink szerint még ezen a héten felkerülnek a géptörzsre a félszárnyak is, valamint egy speciális modern, eddig sohasem alkalmazott eljárással a faroktartó biztonságos visszaszerelésére is lehetőség nyílik, bár ez utóbbi nagyban függ attól mikorra sikerül előteremtenünk a munkálatokhoz szükséges anyagi forrást… Nagyjából 100.000 forintot…

Összességében, a probléma oldódik, a gép halad és egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy méltó módon őrizhessük Veszprémben az egykori katonai helikopteresek emlékét.

A felújítás menetéről bővebben a www.mi-24.hu oldalon olvashattok!

A projekthez támogatásokat örömmel fogadunk az egyesületünk számlaszámára:

„Borz” Helikopteres Hagyományőrző Egyesület
Számlaszám: 10104820-32824500-01003008

felvarro reklam

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.